Daanleest.nl

Anomalie

Auteur: Hervé Le Tellier

Anomalie

Auteur: Hervé Le Tellier
ISBN: 9789401615891
Uitgever: Xander Uitgevers
Aantal pagina's: 302
Prijs: € 21,99 paperback
Leverbaar via Nauta Boek https://libris.nl/nautaboek/zoek?t=Anomalie&a=Herv%c3%a9+Le+Tellier

Anomalie

Publicatie van: donderdag 11 november 2021

Vermoedelijk was ik nog een puber toen mijn vader mij een boek aanraadde, dat mij mijn leven lang is bijgebleven. Het betreft De schim van Joyce Herfst door Rico Bulthuis, een occulte roman uit 1948. Spelen met tijd en ruimte en de liefde voor een spookachtig meisje. Ik heb het meerder malen herlezen en werd steeds opnieuw meegesleurd in een fascinerende wereld. De laatste en derde druk uit 1972 staat stukgelezen in mijn bescheiden bibliotheek. 

Deze week verscheen de Nederlandse vertaling van een gigantische bestseller in Frankrijk. Meer dan een miljoen exemplaren verkocht! Wetenschapsjournalist en taalkundige Hervé Le Tellier kreeg voor zijn overrompelende toekomstroman Anomalie de prestigieuze Prix Concourt. De begeleidende tekst op de achterkant herinnerde mij meteen aan het onvergetelijke boek van Rico Bulthuis.

Hoewel in uitwerking totaal verschillend is de filosofische basis gelijk: manipuleren met tijd en ruimte. Tellier voltooide zijn manuscript in 2020 terwijl het verhaal zich afspeelt in 2021. Daarmee schiep hij een verrassende, nieuwe werkelijkheid, waarin tijd en ruimte anders worden beleefd. Anomalie betekent ‘wat niet normaal is, wat afwijkt van de werkelijkheid.’

Een passagiersvliegtuig van France Air komt op weg naar New York terecht ineen storm van ongekende kracht. De gezagvoerder neemt passende maatregelen en waarschuwt voor heftige turbulentie. Hij probeert paniek te voorkomen, want hij beseft dat hij een dergelijke monsterstorm nooit eerder heeft meegemaakt. Na keiharde hagelbui breekt de bewolking en kan het vliegtuig toch veilig landen op JFK.

Niets aan de hand. Totdat honderd dagen later hetzelfde toestel, dezelfde vlucht met dezelfde passagiers aan boord nog eens aankomt in New York. De autoriteiten leiden het vliegtuig om naar een militaire basis en alle inzittenden worden in quarantaine geplaatst. Een team van deskundigen op de meest uiteenlopende gebieden stelt een uitgebreid en nauwkeurig onderzoek in. Wat is hier aan de hand? De inzittenden hebben zich verdubbeld en worden met zichzelf geconfronteerd, met een leeftijdsverschil van honderd ‘zoekgeraakte’ dagen.

Tellier is een meer dan begenadigd auteur. Hij beschrijft een deel van de passagiers en bemanning in voor hen passende stijl. De wereldberoemde architect en zijn minnares, de huurmoordenaar Blake, de afropopzanger Slimboy, de Franse schrijver Victor Miesel (die werkt aan boek getiteld Anomalie) en een Amerikaanse actrice. Voor alle duidelijkheid: de slachtoffers, betrokkenen worden niet geconfronteerd met een dubbelganger, maar met ‘een zichzelf dat honderd dagen langer heeft geleefd in plaats van zoekgeraakt te zijn in de tijd.’ In de roman van Bulthuis wordt de hoofdpersoon ook geconfronteerd met zichzelf, maar dan anders. “De man die op mij afkwam was ikzelf.”

De toekomst die Tellier beschrijft is voor ons controleerbaar want het jaar 2021 is bijna voorbij. In zijn roman is Trump, zonder dat hij met naam wordt genoemd, nog steeds de president van de Verenigde Staten van Amerika. Anomalie is ongelooflijk spannend en boeiend, maar maakt het de lezer niet gemakkelijk. Veel wetenschappelijke termen en filosofische beschouwingen dwingen voortdurend tot nadenken. Het loont de moeite om zo nu en dan even te googelen.

Tellier beheerst vele genres en stijlen. Dat blijkt al direct bij het eerste hoofdstuk over de huurmoordenaar Blake dat geschreven is de droge trant van een keiharde Amerikaanse thriller.

“Iemand doden, dat stelt niets voor. Je moet observeren, bespieden, nadenken, veel nadenken, en als het zover is je hoofd leegmaken. Dat is het. Je hoofd leegmaken. Zo te werk gaan dat de wereld zich vernauwt tot hij is teruggebracht tot de loop van een geweer of de punt van een mes. Dat is alles. Jezelf geen vragen stellen, je niet laten leiden door woede, het protocol bepalen, methodisch te werk gaan. (…) Daarna komt de rest vanzelf.”

Anomalie is een waanzinnig goed boek. Lezen!

 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!