Daanleest.nl

Wat je van bloed weet

Auteur: Philip Huff

Wat je van bloed weet

Auteur: Philip Huff
ISBN: 9789044650518
Uitgever: Prometheus
Aantal pagina's: 286
Prijs: € 22,50
Leverbaar via Nauta Boek https://libris.nl/nautaboek/boek?authortitle=philip-huff/wat-je-van-bloed-weet--9789044650525

Wat je van bloed weet

Publicatie van: donderdag 31 maart 2022

 Philip Huff wordt voor zijn nieuwe roman Wat je van bloed weet alom geprezen en staat hoog in de bestsellerlijsten. Een eventuele reden voor mij om het  juist niet te bespreken. Huff ken ik voornamelijk  van zijn columns. Zijn sympathieke optreden op tv gaf de doorslag om toch aan zijn boek te beginnen. Het zeer persoonlijke verhaal wordt verteld vanuit de tweede persoon, waardoor de gebeurtenissen heftig bij de lezer binnenkomen.

Goede manieren en uiterlijk vertoon houden de stand en schijn op van een gewelddadig gezin. De buitenwacht doet alsof er niets aan de hand is en bemoeit zich nergens mee. De hoofdpersoon raakt op de basisschool in Blaricum voor het eerst verliefd op Cato, zijn grote liefde. Met zijn ogenschijnlijk welvarende familie woont hij in een schitterend huis, samen met zijn ouders, zijn oudere zus Emilie en zijn jongere broertje Alexander om wie hij zich zijn leven lang blijft bekommeren. De echtelijke ruzies zijn heftig en gaan vaak gepaard met excessief geweld. De buren kunnen niets horen. De kinderen vinden hun eigen wijze om er mee om te gaan, maar met de jaren groeit hun verzet. De machteloosheid in de onderlinge verhoudingen beperkt hun mogelijkheden om zich van hun verleden te bevrijden.

Wat je van bloed weet gaat ook over de liefde van de verteller voor zijn wijze zus en zijn kwetsbare broertje, die als dromerige puber veel problemen krijgt die leiden tot intensief drugsgebruik en psychiatrische behandelingen. Een  sympathieke oom en tante zorgen voor enig tegenwicht in deze buitengewoon aangrijpende familiegeschiedenis. Schitterend verwoord. Huff heeft mij diep geraakt.

“Je zit met je rug tegen je klerenkast, je knieën opgetrokken. Je wangen zijn nat. De deur gaat open, je moeder komt binnen. Ze doet een lamp aan. Met één klik is de hele kamer te zien. Het felle licht doet pijn aan je ogen en je voelt je betrapt: ja, hier zit je. (…)’Ik dacht dat jullie elkaar pijn zouden doen.’ ‘Echt?’ Je veegt je neus af. ‘Ja.’”

 

 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!