Daanleest.nl

Bloedmaan

Auteur: Jo Nesbø

Bloedmaan

Auteur: Jo Nesbø
ISBN: 9789403108810
Uitgever: Cargo
Aantal pagina's: 509
Prijs: € 24,99
Leverbaar via Nauta Boek https://libris.nl/nautaboek/zoek?t=Bloedmaan&a=Jo+Nesbo

Bloedmaan

Publicatie van: donderdag 25 mei 2023

Van de Noorse thrillerauteur Jo Nesbø zijn inmiddels negentien titels verschenen in een Nederlandse vertaling. Zonder overdrijving kun je zeggen dat hier sprake is van een buitengewoon succesvolle schrijver. Zijn verhalen zijn spannend, opgebouwd volgens een vast stramien en meestal met rechercheur Harry Hole in de hoofdrol.

In Bloedmaan, is de alcoholische en psychisch ingestorte politieman niet meer actief in zijn vertrouwde stad Oslo, maar hangt aan de bar van een verlopen café in Los Angeles met als enig doel zichzelf dood te drinken. Lucille een bejaarde filmactrice weet zijn wanhoopsdaad te verijdelen. Zij wint Harry’s vertrouwen en vertelt hem dat zij wordt bedreigd door een drugskartel. Als een ware nobele ridder gaat hij in op haar verzoek om hulp, in ruil voor onderdak, gezelschap en een maatpak.

Nesbø verbindt deze gebeurtenis geraffineerd met de moord op twee jonge vrouwen in Oslo. Inspecteur Katrine Bratt vermoedt dat dit mogelijk het werk is van een seriemoordenaar. Daarom zou zij graag willen samenwerken met haar voormalige collega Harry Hole, de absolute expert op dit gebied. Helaas is hij uit de gratie bij de corpsleiding.

De hoofdverdachte Markus Røed is een puissant rijke en populaire ondernemer die een specialist wil inhuren om zijn onschuld te bewijzen. Harry Hole neemt diens verzoek aan tegen een absurd hoge vergoeding, waarmee de filmactrice haar schuld aan het drugskartel zou kunnen aflossen. Hij keert terug naar Oslo en stelt zijn eigen particuliere team samen: een cocaïnedealer, een corrupte politieagent en een bedlegerige psycholoog. Ze hebben slechts tien dagen om de zaak op te lossen. De race tegen de klok is begonnen. Boven Oslo is een bloedmaan aangekondigd.

De stijl is pakkend, helder en met scherpe dialogen. De gruwelijke gebeurtenissen beschrijft Nesbø realistisch, zonder overdrijving en met zwarte humor. Zijn meeslepende verteltrant dwingt tot doorlezen, hoofdstuk na hoofdstuk. Muziek en teksten van Leonard Cohen vormen een bescheiden rode draad. Spelenderwijs verweeft hij ook de nodige maatschappijkritiek, zoals op het gemeentebestuur van Oslo.

“Vanaf de aftandse, verende stoelen van de Mercedes keken ze naar de haven Bjørvika, het attractieve, nieuwe stadsdeel aan de Oslofjord en Sørenga, maar waar het nieuwe Munch-museum, een dwangbuis van twaalf verdiepingen voor geesteszieken, een verder uitzicht versperde. ‘Godsamme, wat is het lelijk, ’zei Øystein.”

Zonder nadere introductie maakt de lezer kennis met Priem, een duistere figuur die de politie en het team van Harry Hole steeds te slim af is. De mogelijke moordenaar? Hij manipuleert bovendien de media, die elkaar heftig beconcurreren. De bewijzen stapelen zich echter op tegen de hoofdverdachte Markus Røed, die als kind werd misbruikt. De lijken van de slachtoffers vertonen vreselijke, diepe verwondingen, aangebracht door een wraakzuchtige dader onder invloed van drank en drugs.

Het team van ‘privédetective’ Harry werkt al snel officieus samen met de politie, hoewel de hoofdcommissaris en de Minister Justitie - een oud-politieman - er grote moeite mee hebben. Hole is en blijft een lastpak die bovendien te vaak onder invloed staat van spiritualiën. De ontknoping is ontluisterend en werpt ook de vraag op of wij Harry Hole ooit nog terug zullen zien in een volgend boek. Bloedmaan is thrilleramusument van hoog niveau, dat wordt bereikt door de opbouw van het verhaal en de aansprekende, levensechte personages.

 

    

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!