Daanleest.nl

Cliënt E. Busken

Auteur: Jeroen Brouwers

Cliënt E. Busken

Auteur: Jeroen Brouwers
ISBN: 9789025455941
Uitgever: Atlas|Contact
Aantal pagina's: 256gebonden
Prijs: € 21,99
Leverbaar via Nauta Boek https://libris.nl/nautaboek/zoek?t=Cli%c3%abnt+E.+Busken&a=Jeroen+Brouwers

Cliënt E. Busken

Publicatie van: donderdag 27 mei 2021

Daan leest donderdag 27 mei 2021

In zijn lange loopbaan ontving Jeroen Brouwers (1940) eenentwintig literaire prijzen. Nummer tweeëntwintig, De Libris Literatuur Prijs 2021 voor Cliënt E. Busken, kwam voor velen als een verrassing gezien de andere vijf genomineerden, waaronder de favoriet Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld (1991).

Om onduidelijke redenen heb ik slechts één boek van Brouwers gelezen. Merkwaardig, want de interessante interviews met deze bijzondere man staan bol van scherpzinnig gemopper, smeuïge anekdotes, een zeer persoonlijke kijk op het leven, zijn afkeer van het literaire wereldje en belevenissen in de jappenkampen tijdens de oorlog in Nederlands-Indië. 

Marrit was tot mijn verbazing helemaal weg van het bekroonde boek. Echt iets voor jou, zei ze. Wij lezen nogal verschillend. Onder het motto dat over smaak niet valt te twisten, doen we dat toch regelmatig. Ik had net een boeiende Amerikaanse roman uit en was toe aan iets totaal anders.

De openingszin van elk hoofdstuk begint met drie punten… We worden direct meegezogen in de besloten wereld van een opstandige, intellectuele bejaarde die vanuit zijn rolstoel commentaar levert op alles en iedereen in de gesloten afdeling van een psychiatrische instelling waar hij tegen zijn zin verblijft. Hij wil eruit, ‘want hij kan prima op zichzelf.’

Busken praat niet, doet of hij stokdoof is. Een van de andere cliënten/bewoners (géén patiënten!) is Mieneke Kalckbrander een vriendelijk dametje met een verleden in de filmwereld, Hollywood! Zij bekommert zich om hem en bedenkt steeds leuke koosnaampjes. ‘Buskentjebozemans’.

Brouwers schrijft zo overtuigend en indringend dat de lezer zich steeds meer identificeert met zijn romanpersonage in wiens verwarde hersenen alles ongericht door elkaar wentelt. Er zijn ook heldere momenten, waarin hij herinneringen ophaalt aan zijn avontuurlijke leven, uitvindingen, voordrachten en de waardering van de groten der aarde. Navrant en hilarisch. Onvergetelijk.

nu wil het gerucht dat ik dement zou zijn. Stel je voor. In de wereld gebracht door Carola. Ze zei het waar ik bij zat tegen iemand van buiten de instelling, een ongezond, opgezwollen mansverschijning met een zwetend kaal hoofd, die het in een boekje opschreef.”

 

 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!