Daanleest.nl

De wereldwandelaars

Auteur: Wim Willems

De wereldwandelaars

Auteur: Wim Willems
ISBN: 9789021423654
Uitgever: Querido
Aantal pagina's: 384
Prijs: 23,99 paperback
Leverbaar via Nauta Boek https://www.libris.nl/boek/?authortitle=wim-willems/de-wereldwandelaars--9789021423654

De wereldwandelaars

Publicatie van: donderdag 15 oktober 2020

 Meestal open ik mijn stukjes met een toepasselijke, persoonlijke noot. Een anekdote, een herinnering of een spontane inval. De twee boeken die ik heb gelezen geven deze keer zoveel aanleiding, dat ik niet kon kiezen en begin daarom meteen met De wereldwandelaars door Wim Willems, dat bij een boekbespreking op de radio mijn aandacht had getrokken.

Het is de waargebeurde geschiedenis van drie jonge idealisten die op 16 juli 1911 vanaf de Dam in Amsterdam vertrekken voor een ‘voetreis rond de aarde’. Zij hebben een bulletin in de hoofdstad verspreid om hun tocht onder de aandacht te brengen. Een grote menigte zwaait hen uit. ’In den vreemde zullen zij gebruik maken van de wereldhulptaal Esperanto’.  

Gerard Perfors, Frans van der Hoorn en Bram Mossel zijn geestdriftige twintigers. Geheelonthouders (‘van de blauwe knoop’), vegetariërs, pacifisten, strijders voor sociale gelijkheid en op zoek naar vrijheid in de natuur. Zij vormen ‘een verbond van idealisten’, gaan op reis zonder geld en voorzien in hun onderhoud door de verkoop van ‘portretkaarten’, destijds een gebruikelijke activiteit. Bovendien schrijven zij artikelen over hun ervaringen voor kranten en tijdschriften.

Schrijver en historicus Wim Willems voelt veel verwantschap met hen en dat resulteerde in een schitterend document, dat uitgebreid en met veel achtergrondinformatie hun reis beschrijft. Hij verplaatst zich in hun gedachten en gemoedstoestand. Een recensent vond dat storend. Voor mij is het een versterkend element.

Het boek is royaal geïllustreerd met authentieke zwart/wit foto’s,  originele tekeningen en landkaarten. Een groot verschil met het digitale tijdperk. Een eeuw later is de wereld ingrijpend veranderd. Door de sociale media volg je elkaar nu (graag of niet) op elk moment van de dag.  

De wereldwandelaars groeiden op in volkswijken en hebben alleen lager onderwijs genoten. Zelfontwikkeling heeft hen ver gebracht. Willems volgt hen letterlijk op de voet, citeert uit hun dagboekfragmenten en interviewt diverse van hun nazaten om tot een zo volledig mogelijk beeld te komen . Aanrader.

 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!