Daanleest.nl

De beesten

Auteur: Gijs Wilbrink

De beesten

Auteur: Gijs Wilbrink
ISBN: 9789400408203
Uitgever: Thomas Rap
Aantal pagina's: 395
Prijs: € 23,99 paperback
Leverbaar via Nauta Boek https://libris.nl/nautaboek/zoek?a=Gijs+Wilbrink

De beesten

Publicatie van: donderdag 16 maart 2023

Drie lezers vroegen mij of ik De beesten van Gijs Wilbrink al had gelezen en zo niet of ik dat wel van plan was. Hun vraag maakte mij natuurlijk nieuwsgierig. Twee van hen vonden het eerste hoofdstuk afschuwelijk en wilden niet verder lezen. De derde was jubelend. Schitterend geschreven en bovendien bleek hij vertrouwd met de streek waarin het zich afspeelt.

Meningen en commentaren van trouwe volgers leg ik nooit klakkeloos terzijde. Reacties zijn voor mij belangrijk en ik doe er regelmatig mijn voordeel mee. Nu voelde ik mij extra uitgedaagd en begon vol goede lezersmoed. Het is meteen raak. Wilbrink blijkt een groot talent met een dwingende, realistische stijl. De Volkskrant: ‘ Met de eerste zin plonst de schrijver je meteen al diep zijn wereld in met een allure die de openingszinnen van de romans van Gabriel Garcia Márquez naar de kroon steekt.’

De beesten is het romandebuut van een veelzijdig kunstenaar. Wilbrink is behalve schrijver en redacteur, ook professioneel (punk-) muzikant, webbouwer en podcastmaker. Uit een interview in de Volkskrant van 11 maart rijst het beeld op van een bewogen mens met veel levenservaring. In zijn boek, inmiddels al de negende druk, verwerkte hij veel autobiografische elementen.

Het verhaal, dat in de kern een familiegeschiedenis is, speelt zich af in de Achterhoek, te midden van crossmotoren, stropers, nertsfokkerijen en duistere handeltjes. In dit mystieke grensgebied vol geheimen groeit Tom Keller op, de jongste telg van de beruchtste en gevaarlijkste familie uit de streek. De jongen blijkt al op zeer jeugdige leeftijd gezegend te zijn met een van God gegeven talent voor de motorcross.

Veel jaren later verdwijnt de oudere Tom plotseling en is dagen zoek. Zijn dochter Isa, die kunstgeschiedenis studeert, keert spoorslags terug naar haar geboortegrond om hem te zoeken. Vanuit verschillende invalshoeken wordt hun dramatische geschiedenis langzaam onthult en vallen de heftige en keiharde gebeurtenissen uit het eerste hoofdstuk op hun plek. Waarom moest de negenjarige Tom met zijn onverschillige en driftige ooms Johan en Charles ‘s nachts mee op strooptocht?

Het licht maakte alles grijs – de distels, het dunne ijs op de waterplassen, het lange bospad, de eindeloze weiden achter de bomen, verre elzensingels en struweelhagen, ze werden allemaal uitzichtloos en hopeloos grijs, vooral die drie en het strompelende konijn, die elkaar daar uitzichtloos en hopeloos in een patstelling aan stonden te staren: de oudste vooral ongeduldig, de middelste agressief als een jonge hond, en de jongste alleen maar doodsbang.

En alles bij elkaar was dit het moment, ik weet het zeker en iedereen waaraan Johan het hele verhaal die week op de cross vertelde kon het ook weten, maar dit was het moment waarop dat jong vervloekt werd. Eerlijk waar. Tom keek Charles nog eens aan met zijn triest blauwe ogen, keek weer naar het strompelende konijn en deed tenslotte zijn ogen dicht toen het gebeurde. Voor het eerst in zijn leven schoot Tom Keller iets dood met een groot geweer.”

Dit citaat bewijst het literaire talent van Gijs Wilbrink. Acht jaar lang werkte hij – met tussen pozen – aan zijn debuut dat hem in één keer plaatst naast grote Nederlandse auteurs van deze tijd, zoals Tommy Wieringa en Peter Buwalda. Hij schetst een krachtig tijdsbeeld van de negentiger jaren. De muziek, kraakbeweging, dierbevrijdingsfront en de nog immer actuele tegenstellingen tussen Randstad en platteland.

Vrijwel alle personages zijn heftig en emotioneel. Als er sprake is van enige empathie of zelfs liefde wordt dat slechts op een achteloze manier getoond. Bikkelharde façades die moeilijk zijn te slechten. Voor Tom en zijn dochter Isa kreeg ik steeds meer begrip en sympathie en maakte door hen kennis met een vrijwel onbekende wereld. Daarom nadrukkelijk aanbevolen. Inclusief het verrassende Boekenweekgeschenk.

 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!