Daanleest.nl

De boekhandel aan het eind van de wereld

Auteur: Ruth Shaw

De boekhandel aan het eind van de wereld

Auteur: Ruth Shaw
ISBN: 9789026362248
Uitgever: Ambo|Anthos
Aantal pagina's: 301
Prijs: € 22,99 paperback
Leverbaar via Nauta Boek https://libris.nl/nautaboek/zoek?a=Ruth+Shaw

De boekhandel aan het eind van de wereld

Publicatie van: dinsdag 18 juli 2023

Recensente Lieke Kézér van Trouw bestempelde Ruth Shaw, boekhandelaar en auteur, als ‘pedant’, maar liet zich na het lezen van haar succesdebuut De boekwinkel aan het einde van de wereld uiteindelijk geheel voor zich innemen. Enkele kritische kanttekeningen deden daar niets aan af. Shaw is van mijn generatie en een vakgenoot, maar met een totaal andere carrière.

Dochter Marrit had deze autobiografische roman met veel plezier en verbazing gelezen. Boeken en verhalen over boekwinkels en collega’s waar ook ter wereld prikkelen altijd mijn nieuwsgierigheid. Zijn er grote verschillen en overeenkomsten bij de beleving van ons mooie beroep? De grote gemene deler is het uitdragen van ons leesplezier. Maar ja, er moet ook brood op de plank en daarom is een boekwinkel ook een normale onderneming, want zonder winst geen continuïteit.

Ruth Shaw is een idealistische boekenliefhebber die op zeventigjarige (!) leeftijd twee piepkleine winkeltjes opende in een afgelegen dorp in Nieuw-Zeeland. De voorraad wordt voornamelijk opgebouwd uit erfenissen en opkoop van restanten. Daarbij gaat zij uitermate zorgvuldig te werk. Het is vooral ‘een leuke pensioenhobby’. Elke bezoeker/klant wordt persoonlijk behandeld. Er wordt veel koffiegedronken en gediscussieerd. Haar adviezen zijn altijd raak. Een dame die een stapeltje boeken met uitsluitend groene omslagen ’want dat staat zo leuk’ wilde afrekenen, moest met lege handen vertrekken…

De kracht van Ruths verhaal schuilt in het opzienbarende leven dat zij achter zich heeft. Vol zelfkritiek, heftige gebeurtenissen, groepsverkrachting, een korte loopbaan bij de marine, solozeiltochten, verbroken huwelijken. Ze is voortdurend op de vlucht. In de herfst van haar bestaan vindt zij rust tussen de boeken en de gelukkig relatie met Lance. Aanbevolen voor liefhebbers van Het zoutpad.

 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!