Daanleest.nl

De boekhandel van Algiers

Auteur: Kaouther Adimi

De boekhandel van Algiers

Auteur: Kaouther Adimi
ISBN: 9789026356223
Uitgever: Ambo|Anthos
Aantal pagina's: 195
Prijs: € 22,99 gebonden
Leverbaar via Nauta Boek https://libris.nl/nautaboek/zoek?t=De+boekhandel+van+Algiers&a=Kaouther+Adimi

De boekhandel van Algiers

Publicatie van: donderdag 14 oktober 2021

“De kaft van een boek is de deur naar een andere wereld. Binnen hand- en oogbereik. Een wereld geschapen door een creatieve geest; iemand die die wereld heeft bedacht, beleefd of gehoord en die het verhaal met eenvoudige, alledaagse woorden heeft opgebouwd in welluidende zinnen.”

Met deze woorden opent de Nederlandse – Algerijnse acteur Hakim Traïda zijn voorwoord van de roman De boekhandel van Algiers door de jonge auteur Kaouther Adimi, geboren in Algerije en sinds 2009 wonend in Parijs. In Frankrijk wordt zij gezien als ‘het nieuwe wonderkind van de literatuur’.

De omslag van de Nederlandse vertaling is intrigerend. Het betreft het geromantiseerde levensverhaal van Edmond Charlot die in 1935 als eenentwintigjarige een boekhandel annex uitgeverij opende in Algiers onder de pretentieuze naam Les Vraies Richesses (‘de ware rijkdom’). Charlot is zeer ambitieus en gedreven. Hij wordt beschouwd als de ontdekker van Albert Camus, die hem soms assisteerde in de piepkleine winkel. Het eerste boek van de later wereldberoemde schrijver verscheen bij Edition Charlot (E.C.).

Adimi beschrijft het leven van de bevlogen uitgever vanuit verschillende invalshoeken. Via citaten uit diens dag- en notitieboeken, lokale geschiedschrijving en de introductie van Ryad, een jonge student die in 2017 opdracht krijgt om de inmiddels gesloten boekwinkel te ontruimen. Het pand wordt verkocht. Hij ontmoet de bejaarde Abdallah, die tot voor kort de boekwinkel ‘draaiende’ wist te houden. Het wordt een botsing van heden en verleden, van jong en oud. Een verrassend, origineel boek, een ode aan de literatuur.

U gaat naar Les Vraies Richesses, is het niet? U neemt de steile steegjes, loopt erdoor naar beneden of omhoog. U verschuilt zich voor de zon die behoorlijk brandt. (…) U haast zich, met bonzend hart, naar de rue Charras die niet meer zo heet en zoekt naar nummer 2 bis.”

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!