Daanleest.nl

De eerste kogel is voor Daan

Auteur: Bert Euser

De eerste kogel is voor Daan

Auteur: Bert Euser
ISBN: 9789492994318
Uitgever: Anderszins
Aantal pagina's: 163
Prijs: € 25,00
Leverbaar via Nauta Boek https://libris.nl/nautaboek/zoek?t=De+eerste+kogel+is+voor+Daan&a=Bert+Euser

De eerste kogel is voor Daan

Publicatie van: donderdag 04 augustus 2022

De eerste kogel is voor Daan is een bizarre titel. Mijn voornaam was in mijn kinderjaren bepaald niet populair. Als de klas uitbundig het liedje ‘Daantje zou naar school toegaan’ zong, zat ik met een vuurrood hoofd en met dichtgeknepen keel in mijn schoolbankje. Het ging over mij! “Hier te kijken, daar te turen of de klok zou negen slaan. Jongen, jongen stap toch aan”

Die eerste kogel trof een voornaamgenoot bij het uitbreken van De Tweede Wereldoorlog. Daan de Haan is een van de vijfenveertig personen die Bert Euser nauwkeurig beschrijft in zijn geschiedschrijving over de gevallenen van Rhoon, Portugaal/ West-IJsselmonde. Euser is bedrijfseconoom en ondernemer en doet veel lokaal historisch onderzoek op professioneel niveau. Hij verblijft een groot deel van het jaar op Texel.

Al eerder verscheen De zeven mannen van het sluisje en verrichte hij archiefonderzoek voor de bestseller De vergelding van Jan Brokken. Deze keer ging hij op zoek naar de verhalen achter de dood van onbekenden en ontdekte hoe verschillend de omstandigheden waren, waaronder zij zijn gevallen.

“In augustus 1939 werd Daan gemobiliseerd. Net onder de wapenen geroepen, was hij feitelijk onvoldoende getraind. Tijdens de eerste oorlogsdag van mei 1940 werd hij geplaatst op een graanmolen aan de zuidkant van Delft langs de Rijksweg van Rotterdam naar Delft. Met twee andere soldaten zat hij in de graanmolen, van waaruit Duitse vliegtuigen in de gaten gehouden moesten worden. Helaas werd Daan eerder gezien, dan dat hij het Duitse toestel had gespot. Hij werd (…) getroffen in de halsslagader door een kogel van de scherpschutter.”

 

 

 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!