Daanleest.nl

De heren van de tijd

Auteur: Eva 'García Sánchez de Urturi

De heren van de tijd

Auteur: Eva 'García Sánchez de Urturi
ISBN: 9789400511422
Uitgever: Bruna
Aantal pagina's: 480
Prijs: 20,99 paperback
Leverbaar via Nauta Boek https://www.libris.nl/nautaboek/boek/?authortitle=eva-garcia-saenz-de-urturi/de-heren-van-de-tijd--9789400511422

De heren van de tijd

Publicatie van: donderdag 11 juni 2020

Zondag 7 juni vroeg in de middag. Ik loop met Jip langs De Rede. Kijk om me heen, geniet van een bergeend met zes jongen in haar kielzog en denk ondertussen na over mijn column, die ik uiterlijk maandagavond moet inleveren. Schapen en lammetjes liggen herkauwend aan de voet van de oude Prins Hendrikdijk. Jip, mijn mini aussi is aangelijnd en trekt zich niets van hen aan.

Ach, daar ligt een verwenteld schaap! Dat heb ik meer meegemaakt en moeiteloos draai ik de ooi terug op haar poten. Een Jan Wolkersmoment, De Tarzan van de schapen ( Onno Blom Uitgeverij Het Tillenbeest 2012) die ik er ooit van verdacht dat hij met boeren stiekem afsprak, dat zij regelmatig een verwenteld schaap voor hem klaarlegden. Zo kreeg hij zijn mythische bijnaam. In mijn hoofd hoor ik opeens zijn karakteristieke stem: ‘Hé Daan, Tarzannetje van de schapen, hèè.' 

In mijn column van 8 augustus vorig jaar besteedde ik aandacht aan De stilte van de witte stad door Eva Garçía Sáenz de Urturi. De uitgever prees dit boek aan voor alle fans Carlos Ruiz Zafón. (De schaduw van de wind is nog steeds een van mijn favorieten). Een terechte aanbeveling. Inmiddels is de bestsellertrilogie van “de witte stad” voltooid, want onlangs verscheen het derde deel, De heren van de tijd.

Belangrijke elementen van deze literaire thrillers zijn naast de altijd aanwezige spanning, cultuur, geschiedenis, nauwkeurige plaatsbeschrijvingen en mysteries. De hoofdpersoon is rechercheur Unai López de Ayala, gespecialiseerd in daderprofilering. Hij gaat nogal eens intuïtief te werk, vaak tot wanhoop van zijn superieuren. Het decor waarin deze boeken zich afspelen, is de oude stad Vitoria in Baskenland. Een seriemoordenaar zaait er met lange tussenpozen angst en verderf. Wanneer en waar slaat hij weer toe? Wie is hij?

De titel van het afsluitende deel is ook de titel van een boek, dat zich afspeelt in de 12e eeuw. In 2019 kopieert de onbekende moordenaar de gruweldaden van zijn middeleeuwse voorganger. Zijn slachtoffers worden aangetroffen op identieke, historische plaatsen delict. Het onderzoek van Unai brengt hem naar de toren van Nogaro, een fort dat al eeuwenlang door dezelfde familie wordt bewoond. De overeenkomsten tussen de gebeurtenissen van heden en verleden zijn onontkoombaar. Voor Unai en zijn familie dreigen grote veranderingen.


September 2019

“Ik zou deze geschiedenis kunnen beginnen met de verwarrende vondst van het lichaam van een van de rijkste mannen van het land, de eigenaar van een groot lowcostmode-modeimperium, vergiftigd met cantharide – de legendarische middeleeuwse viagra – in Palacio de Villa Susa. Dat doe ik niet. In plaats daarvan vertel ik liever wat er gebeurde op de avond dat we naar de onthutsende presentatie gingen van de roman waarover iedereen het had: ‘De heren van de tijd’”.

Het eerste deel van deze bijzondere trilogie is nu te zien op Netflix. Een ruim anderhalf uur durende, fraaie verfilming die recht doet aan de personages en de sfeer uit de boeken. Het sloot bijna naadloos aan bij het beeld dat ik voor ogen had. Deel drie las ik in een adem uit. De film was een welkome aanvulling (dat kan dus ook, Maarten van Rossem!). Aanrader!

 

.

 

 
 

 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!