Daanleest.nl

De vissershut

Auteur: Stein Torleif Bjella

De vissershut

Auteur: Stein Torleif Bjella
ISBN: 9789900038349
Uitgever: Spectrum
Aantal pagina's: 173
Prijs: € 20,99
Leverbaar via Nauta Boek https://libris.nl/nautaboek/zoek?t=De+vissershut&a=Stein+Torleif+Bjella

De vissershut

Publicatie van: donderdag 13 oktober 2022

 Een fraai, gebonden boekje met op de omslag een illustratie die overeenstemt met de titel De vissershut, het debuut van de Noorse auteur Stein Torleif Bjella. Slechts 173 pagina’s, een verademing tussen alle die dikke romans van de laatste tijd. De samenvatting op de achterkant prikkelde mijn nieuwsgierigheid. In Noorwegen was het na verschijnen direct een bestseller. “Wat een genot is het om dit boek te lezen.” (Noors Dagblad Klassekampen

Het verhaal wordt gedragen door twee hoofdpersonages. De verteller is de veertiger Jon, een weinig succesvolle muzikant en liedjesschrijver die zijn brood verdient als onderwijsassistent. Zijn 79-jarige oom Ivar nodigt hem uit om te gaan vissen in het Noorse bergmeer Storsenn, dat zijn eigendom is. Ivar, zakenman en begaafd violist beseft dat zijn levenseinde nadert en besluit dat zijn neef als enige in de familie in aanmerking komt om het meer te erven en te beheren. Hij wil Jon alles leren over vissen en het leven. Een week lang trekken zij samen op. Eenzaam in de overrompelende natuur.

Hun verhouding blijft gespannen, discussies leiden tot irritaties en onenigheid. Toch groeien zij langzaam naar elkaar toe. Ivar is kortaf, belerend en zwijgt vaak urenlang. Jon vraagt zich voortdurend af of hij dit wel wil. Is hij bestand tegen die eenzaamheid, het zware visserswerk, netten uitzetten en weer binnenhalen? Ze vangen voornamelijk forel, voor eigen consumptie en handel. De plot is verrassend. Dit literaire pareltje gaf mij heel veel leesplezier.

Voor Ivar was dus al die jaren alleen zijn broer Torleif zijn vertrouweling. Vader was nooit een ware vriend geweest? Hij die Ivar door dik en dun gesteund heeft. Voor mij hoorde vader er altijd bij. Wat zou hij nu gedaan hebben? Wat zou hij gezegd hebben? Wat zou hij hiervan gevonden hebben? Moest ik Storsenn aannemen?”

 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!