Daanleest.nl

De vlakte

Auteur: Gerald Murnane

De vlakte

Auteur: Gerald Murnane
ISBN: 9789056726409
Uitgever: Signatuur
Aantal pagina's: 160
Prijs: 21,99 gebonden
Leverbaar via Nauta Boek https://www.libris.nl/nautaboek/zoek/?t=De+vlakte&a=Gerald+Murnane

De vlakte

Publicatie van: donderdag 02 april 2020

 De overgang naar De vlakte van Gerald Murnane bleek enorm. Deze roman uit 1982 van de inmiddels tachtigjarige Australische auteur wilde ik naar aanleiding van de enthousiaste columns van Wim Boevink in Trouw absoluut lezen. De geciteerde tekstfragmenten en de beknopte levensbeschrijving waren veelbelovend.

Murnane heeft vijftien boeken op zijn naam staan, waarvan alleen De Vlakte in het Nederlands is vertaald. In ‘beperkte’ kring geniet hij internationale faam. ‘De grootste auteur in het Engelse taalgebied’. Toch hebben heel veel mensen nog nooit van hem gehoord. De toegevoegde briefwisseling van een fan met Murnane verheldert diens motivatie en vakmanschap.

De basis van de roman is eenvoudig. Een jonge cineast arriveert op de Australische vlakte in de hoop daar een film te kunnen maken over de vreemde en rijke cultuur van de bewoners. Hij gaat minutieus te werk. Een landeigenaar biedt hem onderdak in zijn kolossale landhuis met veel kamers, beeldende kunst en een zeer uitgebreide bibliotheek.

De filmer is de verteller, die in zijn beschouwingen werkelijkheid, dromen en fantasie moeiteloos met elkaar vervlecht. Hij tracht de geheimen van de karakteristieke plainsmen – de bewoners van de vlakte - en hun geschiedenis te doorgronden. Zo werkt hij jarenlang aan het scenario van een film waarvan het ongewis blijft of die er ooit zal komen.

Het taalgebruik is vaak complex. Regelmatig las ik passages opnieuw om ze beter te begrijpen of vanwege de aparte compositie. Een nieuwe, onvergelijkbare leeservaring. Een ‘lekkere’ thriller is vaak niet meer dan een snelle hap. Murnane blijkt een literaire, drie sterren kok, die iets heel bijzonders aan mijn smaak heeft toegevoegd.

Het leek alsof iedere plainsman zich wilde voordoen als de enige bewoner van een gebied dat alleen hij kon duiden. En ook wanneer een man over zijn persoonlijke vlakte sprak, leek hij zijn woorden te kiezen alsof zelfs de eenvoudigste daarvan niet tot een gedeeld vocabulaire behoorden maar hun betekenis ontleende aan de wijze waarop de spreker ze gebruikte.’

 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!