Daanleest.nl

Er schuilt een vreemde in ons

Auteur: Sheila Armstrong

Er schuilt een vreemde in ons

Auteur: Sheila Armstrong
ISBN: 9789023961710
Uitgever: Mozaïek
Aantal pagina's: 191blz
Prijs: € 21,99
Leverbaar via Nauta Boek https://libris.nl/nautaboek/zoek?i=9789023961710

Er schuilt een vreemde in ons

Publicatie van: donderdag 14 september 2023

De jonge Ierse auteur Sheila Armstrong debuteerde in 2015 met Falling Animals. Dit jaar verscheen deze bijzondere roman in een Nederlandse vertaling bij uitgeverij Mozaïek onder de uitdagende titel Er schuilt een vreemde in ons. De fraaie afbeelding op het omslag met een roestig scheepswrak in een kolkende zee prikkelt mijn fantasie. Wat is dit voor een boek?

Hoewel ik nog nooit in Ierland ben geweest, heb ik altijd gedacht dat ik mij er thuis zou voelen. Deels door de verhalen van mijn ouders, die er meerdere malen zijn geweest, de roman Ierse nachten van Simon Vestdijk en het werk van Marten Toonder. Het boek van Armstrong is doordrenkt met de sfeer van dit mystieke land. Vanaf de eerste zin is het meteen raak.

Eerst ligt er een zeehond zonder ogen. Het is springtij, het strand krimpt tot een zilverkleurige halvemaan, en de vlakke rotsen boven de vloedlijn worden zwart van de ongewone nevel. Boven het diepe water spreidt het ijle ochtendlicht zich uit; alleen het ijzeren topje van een scheepswrak steekt boven de golven uit. Verder weg houdt een vuurtoren als een tentstok de hemel omhoog, en daarvandaan buigt de horizon zich in een hoefijzer, helemaal om de wereld, terug naar het donkere anker van de blinde zeehond.”

Een indringend begin van een verhaal waarin de personages allemaal iets te maken hebben met het scheepswrak en enkele bewoners van het kleine kustdorp. Op het afgelegen strand wordt op een dag het lichaam van een bleke man aangetroffen. Hij zit verstijfd tegen een duin met zijn handen netjes gevouwen in zijn schoot. Op zijn gezicht een vage glimlach. Maanden later, na een vruchteloos onderzoek, wordt hij in een naamloos graf begraven. Zijn identiteit en dood blijven een raadsel. Toch gebeurt het vaker dat er vreemde dingen aanspoelen. Uiteindelijk kruisen vele levens elkaar en ontvouwt zich langzaam de geschiedenis van de dode man. Een schitterende, kleine roman over de zee, weemoed en verlangen en grote levensvragen.

 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!