Daanleest.nl

Het bericht

Auteur: Doris Knecht

Het bericht

Auteur: Doris Knecht
ISBN: 9789026300053
Uitgever: Ambo|Anthos
Aantal pagina's: 263
Prijs: € 22,99
Leverbaar via Nauta Boek https://libris.nl/nautaboek/zoek?t=Het+bericht&a=Doris+Knecht

Het bericht

Publicatie van: donderdag 08 december 2022

Na de horrorthriller November van Thomas Olde Heuvelt was ik echt toe aan iets anders. Geen idee wat. Vrolijk, luchtig, makkelijk of toch liever een mooie, eigentijdse roman over de worstelingen met ons dagelijks bestaan. Er zijn momenteel veel nieuwe titels die mijn aandacht trekken. Het is bijna onmogelijk om een keus te maken. De recensies in de gedrukte media bieden helaas deze keer geen uitkomst. Dat ligt aan mij persoonlijk. 

Want de afgelopen tijd was ik voornamelijk druk bezig met mijn familiegeschiedenis in het boekenvak naar aanleiding van een verzoek om voor een klein doch select gezelschap hierover een praatje te houden. Een mooie uitdaging, die stap voor stap onbekende deurtjes in mijn geheugen opende. Uit het verleden doken boeken op die in mijn leven een belangrijke rol hebben gespeeld. “Geen actieve herinneringen”, maar al associërend opnieuw tot leven gebracht. Overdreven gesteld: het had een soort therapeutische werking. Dochter Cindy loste mijn probleem resoluut op met een paperback met een vrolijke, zomers aandoende omslag, Het bericht door Doris Knecht. Het leek haar wel een mooi boek. Waar begin ik aan? De opening blijkt pakkend.

“HET EERSTE BERICHT kwam op een zondag in september. Ik zat in de schaduw op de bank achter het huis een sigaretje te roken met mijn laptop op mijn knieën, zonder me ervan bewust te zijn dat dit het moment was waarop mijn omstandigheden veranderden, opnieuw, een klein beetje maar.” 

De verteller Ruth is een creatieve vrouw die drie jaar geleden haar man Ludwig heeft verloren bij een skiongeval. Ze woont alleen in een eigenhandig gebouwd, houten huis gelegen in een heuvelachtig gebied met bungalows en villa’s met zwembad. De buren zien het afwijkende bouwwerk als een storend element.. Haar kinderen zijn allang zelfstandig. De omgeving oogt natuurlijk en wordt gemarkeerd door een langsstromende rivier. Ruth schrijft scenario’s voor films en tv. De glamour die bij die wereld hoort laat ze meestal aan zich voorbijgaan. Haar weduwebestaan heeft haar sterker gemaakt. Ze is een tevreden mens. Dan wordt het eerste bericht gevolgd door negatieve teksten van iemand die meer van haar leven lijkt te weten dan zijzelf. Het lijkt nog onschuldig maar ‘t is wel hinderlijk. De mailtjes volgen elkaar steeds sneller op en bereiken inmiddels ook haar kinderen en vrienden. “Je zult nog wel merken hoe eenzaam je bent, verwaand nestje.” 

Hoewel dit boek wordt gekwalificeerd als een roman, kent het een hoog thrillergehalte met een stevige spanningsboog. Waarom ontvangt Ruth die berichten, die steeds harder, beledigender en angstaanjagender worden? Wie haat haar en waarom? Ze ontrafelt de teksten en komt dichter bij de dader. Het zal toch niet…Nee uitgesloten. Ze overlegt met vrienden en haar therapeut. Het wordt alleen maar erger en ze trekt een afschuwelijke conclusie: die mailtjes heeft zij zelf geschreven, want ze is toch overspannen! Maar ze werpt die gedachte van zich af. Hier is sprake van ziekelijke afgunst en jaloezie. De onbekende afzender wil haar breken. Ruth hoopt tevergeefs steun te vinden bij haar vriend Simon met wie ze een wisselvallige relatie heeft.

Na weken van stilte schreef Simon dat hij hoopte dat het goed met me ging, dat hij vaak aan mij dacht. Ik antwoordde niet. De zomer ging langzaam voorbij, ik was veel thuis, werkte ruimde op, ontdeed de kamers van rommel, verkocht wat spullen op onlinevlooienmarkten, gooide een en ander weg. Ik had een enorme behoefte aan orde, aan leegte, aan overzichtelijkheid en een betrouwbare indeling, alles op zijn eigen plaats, aan een rustig blikveld. Simon verstoorde die rust doordat hij telkens weer schreef dat hij mij en de gesprekken met me miste. 

Doris Knecht is een Oostenrijkse schrijfster die meerdere boeken op haar naam heeft staan. Met Het bericht, beklemmend en actueel, beleefde zij in Duitsland haar grote doorbraak.

 

 

 

 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!