Daanleest.nl

Het kerkhof van de zee

Auteur: Aslak Nore

Het kerkhof van de zee

Auteur: Aslak Nore
ISBN: 9789402711288
Uitgever: HarperCollins
Aantal pagina's: 413paperback
Prijs: € 23,99
Leverbaar via Nauta Boek https://libris.nl/nautaboek/zoek?q=9789402711288&b=

Het kerkhof van de zee

Publicatie van: donderdag 30 maart 2023

Trouwe lezers weten dat ik veel belang hecht aan het uiterlijk van een boek. Spreekt de afbeelding op de voorzijde tot de verbeelding en is het een uitnodiging om een stukje te lezen en vervolgens tot aanschaf over te gaan? Het kerkhof van de zee van de Noorse schrijver Aslak Nore voldoet absoluut aan deze criteria. “Een familiedynastie, een verdwenen testament en een schokkend geheim.”

Het verhaal speelt in heden en verleden en is gebaseerd op ware gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog die doorwerken tot in deze tijd. Van het verloop van de oorlog in Noorwegen wist ik maar weinig. Bezet door de Duitsers, terwijl het buurland Zweden neutraal bleef. Er is ondergronds verzet en collaboratie. Ondernemers, zoals de reder Thor die met zijn schepen transporten van Duitse soldaten onderhoudt.

Aan het begin van de oorlog verblijft hij met zijn vrouw Vera en hun zoontje Olav aan boord van de Hurtigruten. Onder de passagiers bevinden zich Noorse burgers en een detachement Duitse elitesoldaten onderweg naar het noorden van Scandinavië. In het ruim ligt veel munitie opgeslagen. Zij varen hun noodlot tegemoet. Het schip vergaat: men neemt aan dat het op een mijn van de Geallieerden is gevaren. Vera en Olav worden gered, maar haar man komt om.

Vijfenzeventig jaar later is Vera een succesvolle schrijfster van thrillers. Haar leven lang draagt zij een groot geheim met zich mee, dat zo gevaarlijk is dat men in de hoogste kringen vreest, dat zij dat mysterie in haar laatste roman zal onthullen. De geheime dienst probeert het manuscript te bemachtigen om publicatie te voorkomen. Welke rol speelt haar uitgever?

Vera loopt de zee in en komt niet meer terug. Gelijk met haar verdwijnen raken haar memoires over de scheepramp en het manuscript spoorloos. Ook haar testament blijft onvindbaar. Bestaat er een relatie tussen die documenten? Kleindochter Sasha is vastberaden de waarheid te achterhalen. Ze ontdekt dat haar grootmoeder twijfelde over de toedracht van de scheepsramp. Binnen de zeer welgestelde familie speelt een vuil spel over de nalatenschap en de opvolging in het concern. Welke geheimen zijn verborgen in het scheepswrak op driehonderd meter diepte op de bodem voor de Noorse kust?

Sasha ‘s broer Sverre is een begaafd sluipschutter die in de conflictgebieden in Azië bij bijzondere militaire missies raakt betrokken. Hun wereldbekende, charismatische oom Hans ontfermt zich als arts over de slachtoffers van dergelijke conflicten. Ook hij maakt aanspraak op het familiekapitaal. De zoektocht naar het verdwenen manuscript is in volle gang. Een duistere figuur dringt zich op en dat maakt de zaak nog complexer. Wanneer een deel van de tekst boven water komt, blijkt dat Vera de waarheid waarschijnlijk heeft achterhaald. De Hurtigruten werd gesaboteerd. Duidelijk en overtuigend bewijs ontbreekt echter. Er is nog veel meer aan de hand. Uit het eerste deel van Vera’s manuscript:

“Al die jaren sinds de laatste keer dat ik op zee was, heb ik geschreven, maar nooit over het ongeluk, nooit over wat er gebeurde. Dat lag verborgen als asbest in een oud huis, als het lijk in een waterput. Tot ik begreep dat het verhaal vertellen de enige manier was om de doden in leven te houden. (…) Het leven begon dan misschien wel in het water, maar alle verhalen over zee beginnen aan land.”

Het kerkhof van de zee is spannend, verrassend en onthullend tot de allerlaatste regel. Daarin schuilt de kracht van het verhaal. De stijl vind ik niet zo geweldig. Veel ruis door overbodige toevoegingen en bijvoeglijke naamwoorden. Een mooie of poëtische tekst lees ik vaak opnieuw. Dat gebeurde nu niet, maar vanwege de interessante inhoud toch van harte aanbevolen.

 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!