Daanleest.nl

Het lichtschip

Auteur: Mathijs Deen

Het lichtschip

Auteur: Mathijs Deen
ISBN: 9789400406605
Uitgever: Thomas Rap
Aantal pagina's: 125
Prijs: 17,99 gebonden
Leverbaar via Nauta Boek https://www.libris.nl/boek/?authortitle=mathijs-deen/het-lichtschip--9789400406605

Het lichtschip

Publicatie van: donderdag 15 oktober 2020

Schrijver en radiomaker Mathijs Deen is door zijn bestseller De Wadden (2013) geen onbekende op Texel. Met de kleine roman Het lichtschip is hij dicht bij de kust gebleven. Het gaat over de belevenissen aan boord van het lichtschip Texel en speelt zich jaren geleden af.

De bemanning van ‘de Texel’ leidt in de beperkte leefruimte een voorspelbaar bestaan: wachtlopen, weerrapporten schrijven, namen van passerende schepen noteren en zorgen dat het licht blijft branden. Om de vier weken werden de mannen afgelost.

In de dagelijkse routine zijn de drie maaltijden vaste punten waarnaar men reikhalzend uitkijkt. Lambert de kok doorbreekt onverwachts dat vaste patroon wanneer hij een levend bokje meeneemt aan boord, om te slachten voor een stoofpot, gebaseerd op ‘gule kambing’, een recept van zijn Indische moeder.

De aanwezigheid van het speelse dier lijkt een welkome onderbreking van de saaie regelmaat, totdat het een splijtzwam wordt tussen de mannen. Pas op dat ie niet overboord springt! Wie gaat hem slachten? De kapitein belegt scheepsberaad en sluit zoals gebruikelijk af met ‘Dit is hoe we het gaan doen. Iemand nog een borrel?’

Om het bokje tegen te houden heeft matroos Snoek het ankergat met een net afgeschermd. De dagen verstrijken, schepen passeren, de mannen lopen wacht, het bokje hoort er inmiddels helemaal bij. Dan wordt de kok ernstig ziek. Naweeën van malaria, voorbode van een drama…

Even later, uitgekleed en toegestopt, de kapitein van de zijde van zijn bed geweken, zeilde de kok weg in zijn eerste ijldromen. Hij hoorde niet hoe boven hem de misthoorn begon te loeien, hij hoorde zelfs niet hoe buiten in de gang de hoefjes van het bokje dichterbij kwamen, even bij de deur van zijn hut stilhielden, en zich weer verwijderden.”

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!