Daanleest.nl

Het lied van de mistral

Auteur: Olivier Mak ~ Bouchard

Het lied van de mistral

Auteur: Olivier Mak ~ Bouchard
ISBN: 9789029094559
Uitgever: Meulenhoff
Aantal pagina's: 334
Prijs: € 22,99 gebonden
Leverbaar via Nauta Boek https://libris.nl/nautaboek/zoek?t=Het+lied+van+de+mistral&a=Olivier+Mak-Bouchard

Het lied van de mistral

Publicatie van: donderdag 24 juni 2021

De Provence en de ongenaakbare Mont Ventoux kennen wij van vooral door de Tour de France. In Het lied van de mistral de debuutroman van de jonge Franse auteur Olivier Mak ~ Bouchard speelt de wielersport een zeer bescheiden rol. Natuur, landschap, sagen en legenden bepalen al eeuwenlang het dagelijks leven van de lokale bevolking.

De proloog van dit bijzondere boek is het scheppingsverhaal van de Luberon, een ruig gebergte waar ‘Onze Lieve Heer’ nog niet helemaal mee klaar was. Hij raadpleegde Water, Lucht, Aarde en Vuur en gezamenlijk kwamen zij tot een aanvaardbaar compromis, dat de geboorte inluidde van de Mistral, een mysterieuze wind die zich manifesteert van een aangenaam briesje tot een alles vernietigende orkaan.

Dit verhaal wordt al eeuwenlang doorgegeven. De mistral, de Meesterwind waait drie dagen vriendelijk en stopt. Zo niet, dan volgen er drie dagen met veel hardere wind en als de mistral er nog niet genoeg van heeft, stormt het vervolgens drie dagen achtereen op volle kracht en laat een spoor van vernieling achter.

De hoofdpersoon is een jonge administratief medewerker op een middelbare school in een stadje in de Provence. Getrouwd met Blanche, geen kinderen, maar wel een aparte kat die zij de Huzaar doopten. De verteller, die niet met naam wordt genoemd, is overduidelijk gebaseerd op de schrijver die in dit gebied opgegroeide. De prachtige natuurbeschrijvingen met heel veel beeldspraak, bloemrijke zinnen, de nodige citaten en zijn kennis van flora en fauna geven de roman een speciale sfeer.

Het was de laatste week van november. Het begon al heel koud te worden, en Moeder Natuur begon stationair te draaien, om krachten te sparen voor de strijd tegen de winter. De lucht was transparant blauw, neigde naar doorschijnend wit van een gletsjerwand. De Luberon leek een groot methyleenblauw dekbed dat op een onopgemaakt bed lag.”

Op een dag na een gewelddadige onweersbui krijgt de hoofdpersoon bezoek van zijn oudere buurman, een nors en eigenzinnig figuur. Op zijn land is door de heftige bui een helling weggeslagen. In de bergwand ontdekken zij mysterieuze voorwerpen uit vervlogen tijden. Er ontstaat zelfs een wamwaterbron, rijk aan ijzer en naar later blijkt met geneeskrachtige eigenschappen. Hun opgravingsactiviteiten zijn illegaal met het risico van grote boetes en gevangenisstraf. Toch besluiten zij hun vondsten niet te melden bij de autoriteiten.

Wekenlang weten zij hun clandestiene werk verborgen te houden en vervreemden steeds meer van hun omgeving. Ze denken dat niemand hen in de gaten heeft. Totdat een luchtopname van het kadaster argwaan wekt en een ambtenaar van de gemeente op inspectie komt. De oude boer weet hem te misleiden. Het gaat slechts om een nuttige bron voor zijn kersenbomen.

De opgravingen vormen de rode draad in deze roman. Daarnaast gaat over vriendschap, tradities, folklore, de nalatenschap van onze voorouders en wat wij nu willen doorgeven aan de volgende generaties. Boeiende intermezzo’s zijn de geschiedenisverhalen over het gebied, de sagen, legenden en overleveringen, waardoor dit meeslepende boek extra dimensies krijgt. Opvallend vind ik ook de culinaire passages, soms met complete recepten. Wat een heerlijk boek!

“Over het voorgerecht hadden we even gesteggeld, maar daarna gingen we voor een drieluik, een bord met drie hapjes: een beignet met courgettebloem, kaviaar van aubergine en artisjokkenhart met truffel. Als dat niet voldoende zou zijn, konden de gasten revanche nemen bij het wild zwijn.”

Ondanks alle onderbrekingen kent Het lied van de mistral een onmiskenbare spanningsboog. Het originele slot is overweldigend. Terecht onderscheiden de Franse boekhandelaren deze eerste roman van Olivier Mak ~ Bouchard in 2020 met de Prix Première Plume, de prijs voor de beste debuutroman. Aanrader!

 

 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!