Daanleest.nl

Het verre veld

Auteur: Madhuri Vijay

Het verre veld

Auteur: Madhuri Vijay
ISBN: 9789029093439
Uitgever: Meulenhoff
Aantal pagina's: 480
Prijs: 22,99
Leverbaar via Nauta Boek https://www.libris.nl/nautaboek/zoek/?q=9789029093439&b=

Het verre veld

Publicatie van: donderdag 14 mei 2020

In het begin van de coronacrisis stonden de media vol met suggesties om de quarantaine en de extra vrije tijd zinvol en nuttig door te komen. Achterstallig onderhoud plegen, opruimen, aan je conditie werken, maar ook voor rustiger activiteiten bleek het een passende gelegenheid, zoals naar muziek luisteren, (leg-)puzzelen en lezen.

Lezen is voor mij een levensbehoefte, waarbij beroep en hobby naadloos in elkaar overgaan. Al meer dan tien jaar deel ik via mijn columns mijn leesplezier met u. Daan leest is vrijwel altijd positief. Als ik wel eens kritiek uitte, leidde dat soms tot wrevelige reacties. Gelukkig wordt mijn mening meestal gewaardeerd.

‘Ik ben benieuwd wat Daan van dit nieuwe boek vindt. Als hij het aanraadt, lees (koop) ik het zeker.’ Leuk om te horen natuurlijk. Deze keer graag uw aandacht voor een kleurrijke roman en interessant boek over mens en natuur.

Het verre veld is het debuut van Madhuri Vijay, geboren in Bangalore, India. Zij studeerde in Wisconsin, publiceerde in tijdschriften, online en werd genomineerd voor literaire prijzen. Haar roman is een internationaal succes. Hoewel het nergens vermeld staat, vermoed ik dat het verhaal is gebaseerd op haar eigen leven.

De Indiase politiek en de beklemmende kastenmaatschappij worden meesterlijk ‘verweven in een meeslepend proza over verdriet, schuld en de grenzen van mededogen’. Dertiger Shalini is een bevoorrechte en rusteloze jonge vrouw die na dood van haar moeder afreist naar een afgelegen himalayadorp in Kasjmir, waar een verborgen strijd woedt tussen opstandelingen en de centrale regering.

Zij gaat op zoek naar Bashir Ahmed, een charmante kasjmierverkoper, die in haar kinderjaren regelmatig haar ouderlijk huis bezocht. Gebiologeerd luisterde zij naar zijn mythische verhalen. Shalini vermoedt een verband tussen zijn verdwijning tien jaar geleden en het overlijden van haar moeder. Bashir nodigde hen ooit uit om zijn afgelegen bergdorp te bezoeken, via de familie van zijn vrouw moest dat mogelijk zijn.

Shalini arriveert na een zware tocht bij de echtgenote en de zoon van Bashir over wie hij altijd vol trots sprak. Zij voelt zich er snel thuis. Er wordt haar zelfs een betrekking op het lokale schooltje aangeboden. Ze ontdekt een groot geheim, wordt ongewild betrokken bij oude conflicten en zal partij moeten kiezen. De onbuigzame klassenwetten blokkeren menselijke verhoudingen en relaties.

Het verre veld wordt gekenmerkt door de adembenemende stijl. Heden en verleden worden moeiteloos afgewisseld. De krachtige personages overtuigen, de landschapsbeschrijvingen zijn indringend. Ik kon het niet wegleggen, waande mij in de bergen van Kasjmir en las het binnen dag uit. Wat een meesterlijk debuut!  


We kwamen in Kistwar aan toen het al begon te schemeren. De klantenwerver hees zich op het dak en gooide een voor een onze bagage naar beneden. Aan alle kanten rezen blauwgrijze bergen omhoog, maar het stadje leek zelf relatief vlak. Het was een beetje alsof we in een kom stonden. We leken ons op een marktplein te bevinden, omgeven door taxi’s, theestalletjes en winkeltjes, die voor het merendeel al dicht waren en hun luiken hadden neergelaten. In één stalletje stonden mannen hompen brood af te breken en in koppen dampende thee te dopen. Een verdwaalde koe sukkelde in de richting van een rustig hoekje.’     

    Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!