Daanleest.nl

Hotel Goldberg

Auteur: Ewa Maria Wagner

Hotel Goldberg

Auteur: Ewa Maria Wagner
ISBN: 9789029093880
Uitgever: Meulenhoff
Aantal pagina's: 334
Prijs: € 21,99 gebonden
Leverbaar via Nauta Boek https://libris.nl/nautaboek/zoek?t=Hotel+Goldberg&a=Ewa+Maria+Wagner

Hotel Goldberg

Publicatie van: donderdag 16 februari 2023

Ewa Maria Wagner debuteerde in 2019 succesvol met haar roman Het Tristan-akkoord. De recensies waren over ’t algemeen positief en ik vond het een bijzonder boek. (Daan leest 19 september 2019). De schrijfster bleek een fervent Texelbezoeker en naar aanleiding van mijn enthousiaste column maakten wij nader kennis. Een prettige ontmoeting met een sympathieke persoonlijkheid.

Ewa is van Poolse afkomst en opgeleid tot professioneel altvioliste, speelt in het Radio Filharmonisch orkest en schrijft regelmatig een column over muziek in NRC. Nu ligt haar nieuwe boek Hotel Goldberg in de boekhandel, waarin muziek en haar Poolse (familie-)geschiedenis belangrijke thema’s zijn. Voor deze roman heeft zij veel onderzoek gedaan, de historische basis voor dit intrigerende verhaal. De ingrediënten zijn op zich niet zo origineel, maar wel op een eigenzinnige manier verwerkt: Tweede Wereldoorlog, familiegeheim rond een duistere grootvader, wie was goed en wie fout, Silezië pro-Duits? en waar staan de generaties die deze afschuwelijk tijd niet hebben meegemaakt?

De verteller Marie is een professioneel pianiste, die wordt verrast met het bericht dat zij de enige erfgename is van een overleden tante in het buitenland. Vanaf dat moment verandert haar leven ingrijpend. Vanuit Amsterdam reist zij naar Pless, een stad in Silezië waar haar familie vandaan komt. Marie is er ooit als kind één keer geweest. Nu wordt zij overrompeld door wat zij aantreft. Haar tante heeft haar niet alleen een klein vermogen nagelaten, maar bovendien een hotel met ouderwetse grandeur. Dan wordt verder duidelijk dat haar grootvader zich destijds bij de Waffen-SS had aangesloten. Dat leidde tot tweespalt in de familie. Hij was als gezagsgetrouwe, jonge soldaat actief in Nederland tijdens de Hongerwinter. Zijn oorlogsmisdaden werden een goed bewaakt familiegeheim.

De schrijfster heeft de beroemde Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach als raamwerk gebruikt voor haar literaire compositie. Het werk van Bach telt tweeëndertig variaties. Ewa heeft er met dichterlijke vrijheid tien aan toegevoegd. De hoofdstukken dragen de nummers van de variaties en dat is doelgericht gedaan. Hierover schrijft ze in haar verantwoording:

Schuldgevoel, verantwoording en ethische kwesties in heden en verleden vormen een emotionele toonladder waarop de levensvariaties van de personages zich afspelen. (…) De kern van de variatiereeks is niet de versierde melodische lijn in de bovenstemmen maar de onderliggende baslijn die als harmonische basis fungeert. Tijdens het schrijfproces was de opa van Marie (de moordenaar) voor mij de ritmisch ostinate baslijn van de familie waarop de levensvariaties van Marie, Christa, Irene en de anderen eromheen, gecomponeerd zijn. De Goldbergvariaties hebben elke pagina van het verhaal geïnspireerd.”

Dit klinkt misschien hoogdravend. Ik vond het uitermate boeiend en een stimulans om aandachtiger naar die variaties te luisteren. Er bestaan ongelooflijk veel opnamen. Voor welke uitvoering kies ik? Een korte chat met Ewa bracht een interessante uitkomst. Om haar benadering beter te begrijpen, kreeg ik het advies om een versie van een strijkkwartet te beluisteren. Het Berlage Saxofoon Quartet leek haar een prima alternatief.

In de weekendbijlage van Trouw van 4 februari staat een recensie van Gerwin van de Werf met als kop: Wat doet Bach hier? De schrijver is duidelijk niet gecharmeerd van het boek. Ik mij vraag wel of hij het wel goed heeft gelezen. Zijn conclusie deel ik absoluut niet: “Het boek zit vol drama, maar Bachs serene variaties hebben met al dat rumoer weinig van doen.”

Na een geslaagd debuut is het bij een tweede boek altijd afwachten hoe men zal reageren. Hakken in het zand en extra kritisch? Ik weet dat ik in dit geval bevooroordeeld ben in positieve zin. Het Tristan-akkoord vond ik verrassender. Hotel Goldberg is een aanrader voor de liefhebbers van De Tweeling van Tessa de Loo en t ‘Hooge Nest van Roxane van Iperen.

 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!