Daanleest.nl

Los van alles

Auteur: Mariska Woertman

Los van alles

Auteur: Mariska Woertman
ISBN: 9789493319080
Uitgever: Brandt
Aantal pagina's: 379blz
Prijs: € 25,- paprback
Leverbaar via Nauta Boek https://libris.nl/nautaboek/zoek?t=Los+van+alles&a=Mariska+Woertman

Los van alles

Publicatie van: donderdag 16 november 2023

Zondagmiddag 5 november 2023. Een knetterharde stortbui geselt het dak van de stampvolle serre van paviljoen Kaap Noord. Het mag de pret van alle aanwezigen niet drukken. Integendeel. Het past helemaal in de sfeer van een bijzondere gebeurtenis: de officiële boekpresentatie van Los van alles door Mariska Woertman.  Haar verhaal is veel meer dan een recht toe recht aan reisverslag. Uitgever Brandt benadrukte dat in zijn aanstekelijke openingsspeech.

Mijn dochters Cindy en Marrit verzorgden namens Texelse Boekhandel Nauta Boek de verkoop. Door alle voorpubliciteit was ook mijn belangstelling gewekt. Nog net op tijd aangeschoven voor de hartverwarmende inleiding van Mariska. Wat bezielt een mens om alles los te laten, een droom na te jagen en met partner Tjaard èn twee jonge dochters, Linde en Berber, op hun zeilboot Zouterik over de wereldzeeën te gaan zwerven? Een leuk zeiltochtje kan ik mij nog iets bij voorstellen, maar dit? Nee. Ik reis wel in mijn hoofd. Dankzij de heldere stijl en overtuigingskracht van de schrijfster voelde ik mij vaak heel dichtbij, als een blinde passagier.

“Je durven overgeven aan een leven op zee, in een altijd bewegend huis van het formaat studentenkamer. Het reizende leven gaf Mariska en haar gezin ongekende vrijheid. En toen kwam de covid en was opeens niets meer zeker. Mariska’s boek gaat niet alleen over haar avontuurlijke reis. Het is het persoonlijke verhaal over durven loslaten en de onzekerheid omarmen. Over varen op de wind en intuïtie, over omgaan met onverwachte gebeurtenissen. Wat gebeurt er met een moeder, een partner en een vrouw met een succesvolle carriere wanneer ze loskomt van het vertrouwde patroon van presteren en consumeren?”

Dit is de kern van het boek. Hoewel de tekst in eerste instantie aandoet als een scheepslogboek - datum en plaats keurig vermeld - zijn de emotionele ontboezemingen en overpeinzingen de rode draad in Mariska’s verhaal. Bij de proloog is dat meteen duidelijk. Maar ook prachtige natuurbeschrijvingen, verrassende ontmoetingen met andere wereldzeilers, de opvoeding van de dochters,  wachthouden drie uur op en drie uur af, relatiestrubbelingen, eeuwigdurend onderhoud en reparatie aan de Zouterik, bureaucratische havenautoriteiten en onverwachte, gelukzalige momenten. Afwisselend afstandelijk en emotioneel opgeschreven. De kleurrijke afbeelding om het omslag is wonderschoon, een droom die als een vlag de lading dekt.

“Las Perlas-Eilanden   23 maart 2020

Quarantaine dag vijf. Verslagen. Dat woord duidt onze stemming vanochtend. Afwezig nippen wij van onze koffie. Maar vinden er geen troost in nu de wereld in brand lijkt te staan. Een virus met een naam die tot voor kort niets anders betekende dan een exotisch biertje, houdt miljoenen mensen wereldwijd gevangen in een totale lockdown. Ook wij zitten gevangen. Opgesloten in onze reis, in ons vaarplan, op een plek waar we niet welkom zijn maar ook niet weg kunnen. Drie dagen geleden zou de grote dag zijn waar we sinds onze transit door het Panamakanaal elke dag naar uitkeken. Voor ons lag de Grote Oceaan. Maar liefst vierduizend zeemijlen scheiden ons van Frans-Polynesië. Over vier, vijf misschien pas zes weken zouden we op de Marquesas aankomen. Het liep anders.”

Mariska signeerde mijn exemplaar met een toepasselijke opdracht, afkomstig uit de zeevaart, die ik opvat als een bevestiging van mijn huidige persoonlijke situatie. Toen ik eenmaal begon in Los van alles kon ik het nauwelijks terzijde leggen en heb het in één ruk uitgelezen. Aanrader!

 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!