Daanleest.nl

Meneer Wilder en ik

Auteur: Jonathan Coe

Meneer Wilder en ik

Auteur: Jonathan Coe
ISBN: 978940312015
Uitgever: De Bezige Bij
Aantal pagina's: 262paperback
Prijs: € 20,99
Leverbaar via Nauta Boek https://libris.nl/nautaboek/zoek/?t=Meneer+Wilder+en+ik&a=Jonathan+Coe

Meneer Wilder en ik

Publicatie van: donderdag 15 april 2021

De Britse auteur Jonathan Coe is een kenner van het werk van de beroemde filmregisseur Billy Wilder. De bewondering spat uit zijn roman Meneer Wilder en ik. Voor die “ik” schiep hij het personage Calista, een jonge Griekse, die met een vriendin afreist naar de Verenigde Staten.

Meesterverteller Coe verwerkt geraffineerd ware gebeurtenissen en feiten met fictie. Door de ogen van Calista schetst hij een intrigerend portret van Wilder. Bij toeval treffen die elkaar tijdens een diner. Voor haar blijkt hij een grote onbekende.

De tijd van zijn grote successen als ‘Some like it hot’ is voorbij. Geldschieters staan niet meer in de rij als hij een film wil opnemen op Korfoe. Hij vindt uiteindelijk producenten in zijn geboorteland Duitsland. Calista spreekt meerdere talen en daarom nodigt Wilder haar uit om mee te gaan als tolk op de filmset.

‘Fedora’ zal Wilders’ laatste film worden. De kritieken zijn onbarmhartig. Pas in onze tijd krijgt deze productie meer waardering. De relatie van Calista en Wilder wordt steeds persoonlijker maar niet intiem. Verleden en afkomst tekenen zijn persoonlijkheid: keihard, cynisch, slim, maar ook bijzonder humoristisch en sentimenteel.

Namens de Amerikaanse overheid stelde hij na de Tweede Wereldoorlog een documentaire samen met de gruwelijke beelden uit de concentratiekampen. Schijnbaar emotieloos deed hij dat. Zijn Joodse familie werd vermoord. Tussen al die gefilmde slachtoffers zocht hij naar een laatste glimp van zijn moeder. Tijdens een beladen etentje na de studio-opnamen in München vertelt hij over deze periode.

Een deel van de roman is afgedrukt als filmscenario: een bijzondere leeservaring, een versterkend element. De Volkskrant, ‘een fris en verraderlijk lichtvoetig verhaal over de tragiek van het ouder worden.’

‘De laatste draaidag kwam al snel. Heel verkeerd (maar wel kenmerkend, vrees ik) had ik zo ontzettend tegen dit moment opgezien dat ik niet eens had kunnen genieten van die laatste paar dagen.’

 

 

 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!