Daanleest.nl

Naar zee

Auteur: Dörte Hansen

Naar zee

Auteur: Dörte Hansen
ISBN: 9789402712841
Uitgever: HarperCollins
Aantal pagina's: 270blzgebonden
Prijs: € 23,99
Leverbaar via Nauta Boek https://libris.nl/nautaboek/zoek?i=9789402712841

Naar zee

Publicatie van: donderdag 19 oktober 2023

Geboren achter de zeedijk van Den Helder, vanaf mijn tiende jaar wonend en werkend op Texel mag ik mij wel een kind van de zee noemen. Terugkerend van een bezoek aan de overkant besef ik telkens mijn verbondenheid met de zee, de zilte lucht, de eeuwige wind en de wisselende vergezichten. Het lijkt allemaal vanzelfsprekend en het verveelt nooit.

Voor Tesselaars is deze overdenking natuurlijk een open deur. Naar zee, de nieuwe roman van de succesvolle Duitse schrijfster Dörte Hansen toont het eilandleven vanuit een ander perspectief. Verrassend en onthullend, maar ook herkenbaar. Deze veelzijdige vertelster brak in 2016 internationaal door met haar debuutroman Het oude land, waarvan ik destijds heb genoten. Ze heeft een aangename verteltrant en creëert met veel inlevingsvermogen bijzondere personages.

Het verhaal speelt zich af op een niet nader genoemd Duits Waddeneiland, kleiner dan Texel. Voor de geboren eilanders wordt hun levensritme bepaalt door de zee en de regelmaat van de veerdienst. De levensgeschiedenis van de familie Sander is de rode draad. Moeder Hanne brengt in haar eentje haar drie eigengereide kinderen groot. Ze hebben allemaal een sterke band met de zee. Haar man bracht jaren door op de grote vaart, oudste zoon Ryckmer werkt op de veerboot en dochter Eske zorgt voor oud-zeevaarders en weduwen in het verzorgingstehuis. De jongste, Henrik verlaat het eiland nooit. Zijn ‘gestrandjutte’ kunst vindt gretig aftrek bij de toeristen.

Hun leven is voor Tesselaars herkenbaar. De seizoenswisselingen, een gestrande potvis, arrogante projectontwikkelaars, leegstaande tweede woningen in de dorpsstraat, een historisch museum, aandachtrekkende toeristen, vogelaars, de inkrimping van de kottervloot, het verdwijnen van oude tradities en de teloorgang van het plaatselijke dialect.

Aanvankelijk vond ik de personages wat over de top, bijna karikaturaal. In het verdere verloop van de roman groeien zij echter uit tot herkenbare mensen van vlees en bloed. Je gaat van ze houden. Hansen heeft dat prachtig opgebouwd met onderkoelde humor, oog voor detail en kritische passages over de vooruitgang en welvaart op het eiland. Een buitengewoon mooi boek voor een breed publiek. Onvergetelijk. Lezen!

“De man die de trossen los- en vastmaakt, is nooit vriendelijk tegen de vreemden die van de wal naar het eiland varen. Met barse gebaren wijst hij bij het inschepen hun auto’s naar de rijbanen, drijft met korte hoofdbewegingen de fietsers en de voetgangers de boot op, die zich als schapen door hem laten opjagen. De dekknecht kleumt om reden die hij waarschijnlijk zelf niet kent. Hij doet alleen wat de vorige eigenaars van zijn jas deden: het kleine kleumen oefenen, omdat vroeg of laat het grote kleumen zal komen.”

    

 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!