Daanleest.nl

November

Auteur: Thomas Olde Heuvelt

November

Auteur: Thomas Olde Heuvelt
ISBN: 9789022591116
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina's: 459
Prijs: € 22,99
Leverbaar via Nauta Boek https://libris.nl/nautaboek/zoek?t=November&a=Thomas+Olde+Heuvelt

November

Publicatie van: donderdag 24 november 2022

Tijdens coronapandemie signeerde Thomas Olde Heuvelt bij Nauta Boek zijn jongste uitgave Orakel. Hij is een jonge auteur die wereldwijd succes geniet, mede dankzij de bewondering van zijn beroemde Amerikaanse collega Stephen King: “Briljant en volstrekt origineel.” De liefhebbers van horrorthrillers kunnen ook nu weer veel leesplezier beleven aan zijn negende boek November, dat juist deze maand is verschenen.

Ik kreeg er zin in omdat ik heerlijke leesmomenten aan Orakel had beleefd. (Daan leest 15 april 2021). Het oeuvre van Olde Heuvelt wordt door de Boekerij verzorgd en opvallend uitgegeven. Je kunt er niet omheen. Het kostte mij deze keer wat moeite om me te laten meezuigen in het verhaal. Een lijst met veel personages en een fraaie plattegrond moest ik regelmatig raadplegen. Na een paar hoofdstukken zat ik er toch helemaal in en werd steeds nieuwsgieriger naar het verloop van dit aangrijpende en actuele verhaal, waarin levensvragen, zoals vrijwillige euthanasie de kern vormen.

Elf maanden van het jaar leiden de bewoners van Bird Street een gelukkig leven. Kasten van huizen en voorspoedige carrières. Onder hen de Lewis da Silva’s: Ralph en Luana en hun kinderen Kaila en Django. In november is het gedaan met hun oprechte geluk. Dan breken de Donkere Dagen aan en weet iedereen dat het ongeluk letterlijk voor de deur staat. Ziektes, pijnen, financiële tegenvallers, verwarring en depressies. Kortom één grote bak ellende!

Maar men beseft dat deze periode voorbij zal gaan en eigenlijk niet langer dan een week behoeft te duren. Dat is overkomelijk. Helaas staat daar wel een prijs tegenover. Ze hebben een overeenkomst gesloten met De Administrateur, in wie wij al snel de Duivel herkennen. Er moet een offer worden gebracht. Iemand moet sterven in de macabere bossen achter het huis van Het McKinley landgoed. Gebeurt dat niet, dan grijpt het onheil onherroepelijk om zich heen. Jaar na jaar stellen Ralph, Luana en hun buren zich de vraag: “Hoeveel is een mensenleven waard?”

Er is een ‘aanvaardbare’ oplossing gevonden. Zij zoeken discreet contact met mensen die levensmoe en/of ongeneeslijk ziek zijn en daarom uit het leven willen stappen. Stijlvol en met veel compassie verzorgen de bewoners van Bird Street de ‘vrijwillige’ euthanasie. Langzamerhand wordt het duidelijk dat het onmogelijk is om hier nog langer mee door te kunnen gaan. De kinderen raken achterdochtig en vragen zich steeds vaker af waar hun ouders in godsnaam mee bezig zijn. Moet hun geluk afhankelijk blijven van de offers aan De Administrateur? Een dramatisch ongeluk zet de hele zaak op zijn kop!

“Levi was dichtbij geweest, vannacht. Dat had hij gevoeld aan alles. Zijn rationele brein zei het logisch te verklaren was, dat de parallellen onmiskenbaar waren, maar het was meer dan dat. De dood van de jongen had hem het afgelopen jaar nooit helemaal kunnen loslaten, alsof hij een deel van hem met zich mee had gedragen. Soms had hij het gevoel gehad Levi’s koude ademhaling in zijn nek te kunnen voelen, als hij zomaar in de rechtszaal zat of in de auto op weg naar huis, en dan waren de haren rechtop in zijn nek gaan staan. En vannacht had hij het zeker geweten: vanuit het donker had de dode jongen naar hem gestaard. Luana’s vertrouwde stem over de videocall had daar niets aan afgedaan.”

Olde Heuvelt roept behalve veel spanning en huiver ook belangrijke vragen op, waardoor November voor mij een bijzondere, gelaagde horrorthriller is, die mij nog lang zal bezighouden. De stijl is helder en toegankelijk en helemaal van deze tijd. Om een oude zegswijze te gebruiken: Ter lering ende vermaeck!       

                                                                                                     .                                       

 

 

 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!