Daanleest.nl

Scherven

Auteur: Bret Easton Ellis

Scherven

Auteur: Bret Easton Ellis
ISBN: 9789026362057
Uitgever: Ambo|Anthos
Aantal pagina's: 573
Prijs: € 27,99
Leverbaar via Nauta Boek https://libris.nl/nautaboek/zoek?t=Scherven&a=Bret+Easton+Ellis

Scherven

Publicatie van: donderdag 05 januari 2023

Bret Easton Ellis (1964) is een Amerikaanse auteur. Op eenentwintigjarige leeftijd brak hij in 1985 wereldwijd door met Less Than Zero, dat in 1987 werd verfilmd. Ook zijn latere romans werden bestsellers, zoals American Psycho en Glamorama . Scherven zijn nieuwste boek beleefde de internationale première in de Nederlandse vertaling.  Easton Ellis wordt beschouwd als de belangrijkste vertolker van de GenerationX-schrijvers.

Ook in Nederland is hij populair. Tot voor kort had ik nog nooit iets van hem gelezen of een verfilming gezien. Dit is de kans om mijn lezersleven te beteren, 573 bladzijden leesplezier. Een min of meer autobiografisch verhaal, waarin regelmatig wordt verwezen naar de ontwikkeling van zijn debuutroman.

De verteller Bret is een zeventienjarige scholier op het Buckley, een zeer exclusieve privéschool in Los Angeles. Het is voor hem en zijn vrienden in 1981 hun laatste schooljaar voordat zij uitzwerven naar diverse universiteiten. Hun luxe rijkeluisleventje staat bol van dure auto’s – op je zestiende haal je moeiteloos je rijbewijs en krijgt een auto cadeau – seks in vele variaties, alcohol en drugs, feesten en popmuziek.

Bret raakt geobsedeerd door een nieuwe leerling, de charismatische Robert Mallory, die ondanks de geheimzinnigheid die om hem heen hangt, automatisch aansluit bij het exclusieve vriendenclubje. Bovendien raakt Bret in de ban van een seriemoordenaar, die de stad terroriseert. Hij ontdekt verbanden die de politie en de pers niet opvallen. Robert zou die moordenaar, die Treiler wordt genoemd, kunnen zijn. Is die constatering louter toeval of wordt Bret meegesleept door zijn grenzeloze fantasie, kenmerkend voor zijn ontluikend schrijverschap?

Dat hij een onmiskenbaar talent is, staat voor mij vast. De decadente en arrogante wereld die hij in Scherven beschrijft verbaast en ergert mij vooral. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat die egoïstische, elitaire jonge mensen later allemaal maatschappelijk succesvol zullen zijn. Advocaat, rechter, chirurg, hoogleraar ondernemer enz. Deze intrigerende roman heb ik ervaren als buitengewone leeservaring.

Voor mij was het angstaanjagende aan Matts vermissing dat ik wist dat het geen toeval was en dat er naar de vermissing was toegewerkt: er waren specifieke details die pasten bij één enkel persoon, en zodra Susan ons over die vermissing had verteld (...).

 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!