Daanleest.nl

Sneeuwwit

Auteur: Samuel Bjørk

Sneeuwwit

Auteur: Samuel Bjørk
ISBN: 9789024597093
Uitgever: Luitingh Sijthoff
Aantal pagina's: 397
Prijs: € 21,99 paperback
Leverbaar via Nauta Boek https://libris.nl/nautaboek/zoek?t=Sneeuwwit&a=Samuel+Bj%c3%b8rk

Sneeuwwit

Publicatie van: donderdag 09 december 2021

Een boekproeferij! Wat is dat nu weer? Vergelijkbaar met een wijnproeferij? Inderdaad. Midden in de nacht schoot ik wakker uit een droom waarin ik lid was van een panel, dat boeken beoordeelde op de openingszin, gelijk een ware wijnproever die een hele oogst met slechts één slok kwalificeert.

Ervaren redacteuren van grote uitgeverijen hebben vaak genoeg aan die ene openingszin om te oordelen. Negatief? Klaar, wegleggen. Er zijn bekende voorbeelden van afgewezen manuscripten die later toch bestsellers werden. Zoals Harry Potter! De literatuur kent veel beroemde openingszinnen. Liefhebbers citeren ze moeiteloos. “ Behalve den man, die de Sarphatistraat de mooiste plek van Europa vond, heb ik nooit een wonderlijker kerel gekend dan den uitvreter .” (Nescio)

Van de twee totaal verschillende boeken die ik deze keer onder uw aandacht breng, heb ik de openingszin niet kritisch te lezen. Mijn leesplezier is er niet minder om. Bij Sneeuwwit van Samuel Bjørk is het lastig vast te stellen wat de openingszin van deze thriller is. De proloog is een neutraal rapport: “Op 28 mei 1993 worden twee elfjarige jongens dood gevonden op een veldje in Flagerlund, ongeveer tien kilometer ten noordoosten van Uddevalla.”

“De zesendertigjarige Thomas Borchgreverinck stond op de parkeerplaats bij de oude Fredheimschool in Lørenskog en hoopte vurig op een beetje wind”, hiermee opent hoofdstuk 1 en dat prikkelt nu niet direct mijn nieuwgierigheid. Maar ik lees toch door want eerdere thrillers van deze schrijver vond ik erg goed.

Politieman Holger Munch, samen met zijn assistente Mia Kruger de hoofdpersonages uit Bjørks’ serie, is chef geworden van een nieuwe onderzoekseenheid. Het verhaal begint in de tijd toen Mia nog op de politieacademie zat. Zij valt op door haar bijzondere talenten en scherp verstand. Voor Munch is zij een welkome aanvulling van zijn team.

In een buitenwijk van Oslo zijn twee elfjarige jongens vermoord. Naast de twee lichamen wordt een dode, rode vos gevonden. Het tafereel lijkt op een oude onopgeloste zaak. Munch toont Mia foto’s van de plaatsen delict en zij ziet direct  onverwachte verbanden. Het begin van een razendknappe en bloedstollende thriller, waarin ook de bijfiguren sterk uit de verf komen. Meeslepend. Aanrader.

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!