Daanleest.nl
Stamppot met kogels
- Auteur: Joyce Pool
Het schrijven van mijn stukjes loopt via een vast patroon. Meestal betreft het één, soms twee boeken, die ik graag onder de aandacht breng. Leesplezier is mijn belangrijkste leidraad. Een kritische noot schuw ik echter niet. Een persoonlijke ontboezeming of anekdote gebruik ik graag als opstap naar een besproken boek.
Zondagmiddag zat ik verdiept in de weekendbijlage van Trouw toen dochter Marrit met haar vriend Erik binnenviel, een boek tafel legde met de opmerking: “Zou je asjeblieft hierover willen schrijven ?” Dat viel mij koud op mijn dak, want ik had al twee boeken voorbereid, in mijn hoofd was ik al aan het schrijven en maandagavond zou mijn copy klaar moeten zijn. Wat nu?
Ach, ik ben meestal met een strootje te lijmen. Vooral toen ik zag, dat het ging om Stamppot met kogels van Joyce Pool, een van de beste jeugdboekenauteurs van ons land. Het interview van Joop Rommets met haar in de Texelse Courant maakte mij al nieuwsgierig. Aan het verzoek van Marrit wilde ik graag voldoen. Ook ik las het in één ruk uit.
Alweer een boek over de Russenoorlog en de bloederige weken aan het eind van Tweede Wereldoorlog op Texel? Joyce Pool heeft een interessante invalshoek gekozen om deze periode te beschrijven. In de Hongerwinter van 1945 belandt de elfjarige, Amsterdamse Hans met zijn vriendje Herman op Texel. De jongens zijn ondervoed en hun ouders hopen dat zij op het eiland, waar nog voldoende voedsel is, zullen aansterken. Hans, gevoelig en intelligent bekommert zich om zijn bedlegerige zusje Anja. Hij vertrekt met tegenzin, want híj wil liever thuisblijven en voor haar zorgen.
“Op het aanrecht in de keuken staat een vergiet. In dat vergiet liggen stuk of acht tulpenbollen. Mam staat ze met een schilmesje in de hand aan te staren. ‘Zijn ze verrot?’ Ik snuif even of ik de stank van schimmel en verrotting ruik.”
De tocht met een beurtschipper van Amsterdam naar Texel door het Noord-Hollandskanaal is al een spannend avontuur op zich. Die spanning blijft steeds aanwezig, van sluimerend tot heftig. De jongens worden ondergebracht bij meester Jan in Zuid-Eierland. Op de zolder van de schoolwoning liggen voor hen twee matrassen. Hans wantrouwt meester Jan al meteen omdat deze zo vriendelijk is tegen de Duitsers. Moffen zijn het voor Hans en niet anders!
Snel wordt duidelijk dat er iets broeit op De Vlijt, het nabijgelegen vliegveld. De lezer met de kennis van nu weet precies wat er staat te gebeuren. De Georgische soldaten in Duitse krijgsdienst bereiden een opstand voor. De geallieerden zijn in aantocht. De oorlog is bijna voorbij. Het lot van ‘De Russen’ is onzeker. Zij kiezen voor ‘de vlucht naar voren.’
Gezien door de ogen van Hans werd ik meegetrokken in zijn angsten, zijn zorgen om zijn ouders en zijn zusje. De stijl van Joyce Pool is helder, eenvoudig en zonder effectbejag waardoor de gebeurtenissen realistisch en overtuigend overkomen. Alsof je erbij bent. Bovendien schrijft zij in de tegenwoordige tijd en dat geeft veel vaart aan het verhaal.
Stamppot met kogels is een boek voor jongeren en volwassenen. Voor de meeste Texelaars staat er vermoedelijk weinig nieuws in. Wel blijft de eeuwige vraag: wie deugde en wie niet? Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen en de persoonlijke ervaringen van Hans Verhoeven, één van de vijfhonderd ‘Amsterdammertjes’. Het afsluitende nawoord ‘In het echt’ biedt veel achtergrondinformatie en foto’s. Van harte aanbevolen.
“’Krankjorum…!’roept Herman in mijn oor. ‘Eerst waren wij alleen op de vlucht, nu moet iedereen weg!’ Hij heeft gelijk, krankjorum. Maar wel zoals het is. We lopen dwars door de weilanden van Eierland. We kunnen niet over de weg. Daar rijden misschien soldaten. Het maakt niet of het moffen of Russen zijn, bij allebei lopen we gevaar (…).
Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.
Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.
Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.
Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.
Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.
Graag tot ziens, u bent van harte welkom!