Daanleest.nl

Stikdonker

Auteur: Kim Faber & Janni Pedersen

Stikdonker

Auteur: Kim Faber & Janni Pedersen
ISBN: 9789402710564
Uitgever: HarperCollins
Aantal pagina's: 396
Prijs: € 22,99
Leverbaar via Nauta Boek https://libris.nl/nautaboek/zoek?t=Stikdonker&a=Kim+Faber+%3b+Janni+Pedersen

Stikdonker

Publicatie van: donderdag 15 september 2022

Mijn twee laatste columns waren gewijd aan boeken die veel indruk op mij maakten en nog dagenlang door mijn hoofd speelden. Tijd voor iets anders Daan! Tja en wat dan? Humor, populaire wetenschap, poëzie of gewoon een lekker spannend boek om in te verdwijnen? Netflixen met woorden! Dochter Cindy had een goede tip: Stikdonker.

Het is het derde deel in een serie over een Deens speurders duo, inspecteur Martin Juncker en zijn collega Signe Kristiansen, vermoedelijk het alter ego van het schrijverskoppel Kim Faber & Janni Pedersen. Zij wonnen in Denemarken met Winterland de prijs voor Beste Debuut van het Jaar. Hoogzomer is het tweede deel met dezelfde hoofdpersonages. Ik ontdekte overeenkomsten en raakvlakken met de wereldberoemde serie uit de zestiger jaren over inspecteur Martin Beck, geschreven door het Zweedse echtpaar Sjöwall & Wahlöö. In een discussie op het politiebureau wijst Martin Juncker zijn jongere collega’s cynisch op die befaamde misdaadserie en vraagt zich af of ze er ooit van hebben gehoord…

In een park in Kopenhagen wordt het ontzielde lichaam van een jonge vrouw gevonden. Ze is gewurgd en halfnaakt achtergelaten. Haar kleren liggen keurig netjes opgevouwen naast haar hoofd. Martin Juncker is na een jaar ‘verbanning’ teruggekeerd in de hoofdstad en krijgt deze zaak toegewezen. Hoewel er geen directe aanwijzingen zijn, doet de situatie hem denken aan een onopgeloste moord van tien jaar geleden. Gaat hier nu om dezelfde dader? Misschien kan hij zijn ooit gedane beloften waarmaken en de nabestaanden gerechtigheid bieden.

Hoewel zijn partner Signe met een andere zaak uit het verleden bezig is, bundelen zij hun krachten als opnieuw een lijk onder soortgelijke omstandigheden wordt aangetroffen. Er lijkt sprake te zijn van een seriemoordenaar. Het is van het hoogste belang om hem of haar te ontmaskeren en nieuwe slachtoffers te voorkomen. Naast het politiewerk is in deze spannende thriller veel aandacht voor het privéleven van beide politiemensen. Martin ligt in scheiding en Signe heeft een onverkwikkelijke kwestie gehad met een van haar superieuren. Waarom heeft zij nooit aangifte tegen hem gedaan? Politiek en maatschappelijke omstandigheden zijn spelenderwijs verweven in het verhaal. Vanaf de eerste regel is het raak dankzij een beklemmende opening die je meteen bij de leeslurven grijpt.

“Hij opent zijn ogen en weet niet waar hij is, of waar hij zich bevond toen hij bewusteloos raakte. Zijn mond is droog, hij is misselijk en heeft het gevoel dat zijn slapen tussen een bankschroef geklemd zitten. Hij is zenuwachtig en bang. Iemand huilt en hij draait zijn hoofd om (…) Hij kijkt naar zichzelf. Het dekbed komt tot iets boven zijn navel en toch heeft hij het niet koud. Hij heeft moeite om zijn lichaam te voelen.”

De vertelvorm van het schrijversduo is realistisch, duidelijk en zonder overbodige franje. De personages zijn simpel en overtuigend. Hapklare hoofdstukken en een onverwachte dader die tot vrijwel het allerlaatste moment uit beeld weet te blijven. Voor de liefhebbers van dit genre een absolute aanrader. “Een Scandi-thriller zoals een Scandi-thriller moet zijn.” (**** VN Detective en Thrillergids)

 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!