Daanleest.nl

Suikerbastaard

Auteur: Jaap Scholten

Suikerbastaard

Auteur: Jaap Scholten
ISBN: 9789059369085
Uitgever: Pluim | AFDH
Aantal pagina's: 571
Prijs: 26,50 paperback
Leverbaar via Nauta Boek https://www.libris.nl/zoek/?t=Suikerbastaard&a=Jaap+Scholten

Suikerbastaard

Publicatie van: maandag 23 november 2020

Iemand met een onduidelijk beroep of vreemde activiteiten werd door mijn vader vroeger gekwalificeerd met de term ‘aanpikkelateur’. Een leven lang verkeerde ik in de veronderstelling dat hij dat zelf had bedacht, totdat ik in Suikerbastaard van Jaap Scholten ontdekte, dat het met slechts één letter verschil, wel degelijk een bestaand beroep is, namelijk aanpikkerateur, een van de vele functies in een staalfabriek. Weer wat geleerd!

Jaap Scholten is een Nederlandse schrijver die al jaren in Hongarije woont, merendeels op het platteland. Zijn familie speelt een belangrijke rol in zijn romans. Van vaderszijde betreft het Twentse textielfabrikanten en moeder is een telg uit het befaamde machine- en staalfabrikantengeslacht Stork. Een prachtig decor voor bijzondere literatuur. Kameraad Baron werd onderscheiden met de Libris Geschiedenis Prijs 2011.

Zijn nieuwe, vuistdikke roman Suikerbastaard gaat over de belevenissen van tientallen Twentse jongens die in de vijftiger en zestiger jaren naar het Abessinië (Ethiopië) van keizer Haile Selassie afreisden om daar suikerfabrieken uit de grond te stampen. Een onbekende, exotische wereld, waar Scholten als jongetje van acht met zijn grootvader heeft rondgetrokken. De basis voor een wervelend verhaal.

Zijn literaire alter ego Frederik Spengler raakt ontroerd door de oproep een zwarte man die in het tv-programma Spoorloos beweert familie te zijn. Een bastaardkind van zijn grootvader? De onaangenaam verraste familie wil hier niets van weten en neemt direct juridische stappen. Een DNA-onderzoek moet aantonen dat die man een bedrieger is. Frederik wil hem ontmoeten en vertrekt naar Ethiopië waar hij heimelijk heeft afgesproken met Mila zijn jeugdliefde, die op zoek blijkt naar haar vader.

“Ik vertel Eyerusalem dat ik op zoek ben naar sporen van opa en de mogelijkheid van een Ethiopische oom. Ze lacht. ‘In Ethiopië is het een grote schande ongetrouwd kinderen te krijgen. Maar het komt heel veel voor. Op het platteland zijn nog altijd veel gearrangeerde huwelijken. Vanaf je twaalfde kun je trouwen. Voorheen werden meisjes al op hun achtste naar de schoonfamilie gestuurd’.”

Het verhaal is opgebouwd rond drie karakters: Balthazar, de grootvader, Marinus een Twentse fabrieksarbeider en Mila. Centraal staat de opkomst en teloorgang van de suikerfabrieken. Ware feiten (ondersteund door zwart/wit foto’s) en fictie zijn door Scholten geraffineerd met elkaar vervlochten. Het leest als een spannende avonturenroman. Alweer zo’n schitterend boek dat je lang bijblijft. Aanrader!

 

 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!