Daanleest.nl

Als je de stilte ziet

Auteur: Thomas Verbogt

Als je de stilte ziet

Auteur: Thomas Verbogt
ISBN: 9789046826621
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Aantal pagina's: 256
Prijs: 22,99 gebonden
Leverbaar via Nauta Boek https://www.libris.nl/nautaboek/zoek/?t=Als+je+de+stilte+ziet&a=Thomas+Verbogt

Als je de stilte ziet

Publicatie van: donderdag 16 april 2020

Thomas Verbogt (1952) is een schrijver die in literaire kringen veel waardering krijgt. Hij schreef romans, verhalenbundels en toneelstukken. Als de winter voorbij is stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Bij het grote publiek is hij niet zo bekend, ondanks veel lovende recensies.

‘Verbogt wordt alleen maar beter. En hij was al zo goed’ (de Volkskrant). Ik kon mij niet herinneren of ik iets van hem had gelezen. Hoogste tijd om mijn lezersleven te verbeteren. Vol verwachting begon ik in zijn nieuwste boek met de veelbelovende, poëtische titel Als je de stilte ziet. Een extra aanleiding was een recent interview met hem. De foto van Verbogts werkkamer toonde zijn fascinatie voor Kuifje. Hij is net als ik een liefhebber van ‘de klare lijn’ van tekenaar Hergé.

De verteller is een zestiger, een toneelschrijver die zijn leven overziet en herinneringen ophaalt waarvan hij zeker weet, dat hij destijds al voorvoelde dat dat ooit zou gebeuren. Verleden en heden zijn omkeerbaar. Om uiteindelijk vast te stellen dat ‘alles ertoe doet’ en dat zijn leven hoe dan ook zin heeft (gehad).

De hoofdpersoon groeit op in een harmonieus gezin. Zijn ouders zijn verdraagzaam, artistiek en ongedwongen. Sander is zijn pleegbroer, die hij meestal aanspreekt met ‘Pleeg’. Ze zijn even oud en bewonderaars van Bob Dylan en Bach. Na hun eindexamen van de middelbare school verliezen zijn elkaar uit het oog. Pas in de herfst van hun leven ontmoeten zij elkaar weer. Een laatste kans om onuitgesproken zaken definitief op te lossen?

Altijd stond er iets in de weg tussen de twee broers. Iets ongrijpbaars. Had dat te maken met de dramatische familieomstandigheden van Sander, zijn afkomst? Een leven lang piekert de verteller over vroeger en z’n hardnekkige schuldgevoelens. Ondanks de internationale successen van zijn toneelstukken blijft hij twijfelen over zijn daden en keuzes. Hij is een schuchtere man die de wereld met verwondering beschouwt. Het teruggetrokken bestaan op zijn woonboot ondergaat hij in prettige eenzaamheid.

Verbogt schrijft helder (‘de klare lijn’) met veel gevoel en subtiele humor. De geraffineerd opgebouwde spanning zuigt je steeds dieper in deze prachtige, zelfbeschouwende roman, die bovendien een ontroerende ontknoping heeft. Een misverstand over een onvergetelijke jeugdliefde wordt na tientallen jaren verrassend opgelost.

‘Het is net alsof ik de eerste anderhalf jaar van die schooljaren oversloeg, alles begon pas toen Sander bij ons kwam wonen, ook het begin van een nieuw leven. Dat ik me aan moest passen aan mijn oudere zus, dat was duidelijk en kon niet, maar Sander was iemand uit een andere wereld, een schemerige, met wie ik in de mijne iets moest betekenen. Ik was trots op zijn aanwezigheid.’

 

 


 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!