Daanleest.nl

Toen de wereld brak

Auteur: John Boyne

Toen de wereld brak

Auteur: John Boyne
ISBN: 9789029096874
Uitgever: Meulenhoff
Aantal pagina's: 407
Prijs: € 22,99
Leverbaar via Nauta Boek https://libris.nl/nautaboek/zoek?t=Toen+de+wereld+brak&a=John+Boyne

Toen de wereld brak

Publicatie van: donderdag 10 november 2022

 De Ierse auteur John Boyne brak in 2006 wereldwijd door met zijn aangrijpende roman De jongen in de gestreepte pyjama. Van de Nederlandse editie zijn inmiddels meer dan 350.000 exemplaren verkocht. Op mij maakte het diepe indruk, een boek om nooit meer te vergeten. Er zijn mensen die ’principieel’ geen bestsellers lezen. Ik herken daar wel iets in, maar besef tegelijkertijd dat je je ook schromelijk kunt vergissen.

Toen Boyne de definitieve versie van De jongen in de gestreepte pyjama had afgerond, besefte hij dat er ooit een vervolg moest komen, maar dat het voorlopig bij een idee zou blijven. Gretel, het oudere zusje van Bruno zou het centrale personage zijn. Regelmatig maakte hij in zijn computer aantekeningen voor deze roman. Door de coronapandemie en de lockdown raakte hij in een isolement en besloot dat dit het moment was om Gretel tot leven te brengen.

Zij woont al tientallen jaren alleen in een luxeappartement in Londen. Eenentachtig jaar oud en met een Engels klinkende achternaam: Fernsby. Haar leven is comfortabel, kalm en alle sporen van haar donkere verleden zijn naar de achtergrond verdwenen. Geen woord over haar ontsnapping samen met haar moeder uit Duitsland meer dan zeventig jaar geleden. In haar hoofd is het belaste verleden echter onuitwisbaar aanwezig. Nooit spreekt zij over haar vader, de hartvochtige commandant van het beruchtste concentratiekamp of over het gruwelijke lot dat haar broertje Bruno trof.

Zijn naam is nooit meer over haar lippen gekomen. Er komen barstjes in haar façade als op een dag een jong gezin onder haar komt wonen. Gretel sluit vriendschap met de negenjarige Henri, ondanks dat hij herinneringen oproept die zij het liefst wil vergeten. Haar levensverhaal wordt door Boyne stapsgewijs onthult. Per hoofdstuk wisselend tussen heden en verleden. Gretel is zeker niet sympathiek, maar wel intrigerend. Haar bemoeienissen met Henri en zijn ouders zijn gebaseerd op vermeende of ware schuldgevoelens over haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Begreep zij als twaalfjarig meisje wat onder de verantwoording van haar vader plaatsgreep in dat concentratiekamp? Is zij daarom medeschuldig? Toen de wereld brak is beklemmend, hartverscheurend en onvergetelijk. Mag je een kind de misdaden van zijn ouders aanrekenen?

 

 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!