Daanleest.nl

Uit het leven van een hond

Auteur: Sander Kollaard

Uit het leven van een hond

Auteur: Sander Kollaard
ISBN: 9789028223141
Uitgever: Uit het leven van een hond
Aantal pagina's: 156
Prijs: 23,50 gebonden
Leverbaar via Nauta Boek https://www.libris.nl/nautaboek/zoek/?t=Uit+het+leven+van+een+hond&a=Sander+Kollaard

Uit het leven van een hond

Publicatie van: donderdag 09 juli 2020

Twee schrijvers staan deze week met hun nieuwste boek ongetwijfeld bovenaan in de Top 60 van de CPNB. Saskia Noort met Bonuskind. Zij is met meer dan drie miljoen verkochte exemplaren Nederlands meest succesvolle, internationale thrillerauteur. Sander Kollaard ontving dit jaar de Libris Literatuur Prijs voor Uit het leven van een hond. Totaal verschillende verhaalthema’s, maar allebei met veel vakmanschap uitgewerkt.

In 2015 verscheen van Kollaard zijn romandebuut Stadium IV dat door De Wereld Draait Door tot Boek van de Maand werd verkozen. Zelfs de literaire kritieken waren unaniem lovend en enthousiast. Een boek dat mij om persoonlijke redenen diep heeft geraakt. Zie mijn column d.d. 27-02-2015.

Uit het leven van een hond verhaalt de belevenissen op een doodgewone zaterdag uit het leven van Henk van Doorn. Van beroep ic-verpleegkundige, 57 jaar, alleenstaand en redelijk tevreden met zijn bestaan. De zaterdagse routine – opstaan, ontbijten, zijn hond Schurk uitlaten en boodschappen doen – wordt wreed verstoord als onverwachts blijkt dat de hond ernstig ziek is. Het lijkt een kwestie van tijd. Schurk zal binnenkort overlijden. Medicatie biedt tijdelijk uitstel.

“Schurk reageert niet, maar Henk ziet dat het dier hem begrijpt, niet letterlijk natuurlijk, in de zin dat de hond een inhoudelijk begrip heeft van zijn woorden, maar wel een emotioneel begrip: de klank van Henks woorden heeft de hond ervan overtuigd dat Henk weet wat hij doet. Dat is essentieel. Henk is de baas. De baas is de maat der dingen. (…) Al plassend kijkt hij naar Henk. ‘Goed zo, jochie…’”.

De trieste situatie zet Henk aan het denken over zijn werk, een affaire met een collega (‘bandeloze seks!’), zijn ouders, zijn broer Freek, een cadeautje voor zijn jarige nichtje Rosa en het naderende einde van zijn trouwe viervoeter. Henk zet het besef van sterfelijkheid om in een positieve levenshouding. Carpe diem! Een gewone dag uit een gewoon leven: een bijzondere leeservaring.
 
Het verhaal wordt vanuit twee perspectieven verteld. Lies is de eerste verteller en het tweede ik-personage is moeder Jet, die een dagboek bijhoudt in haar computer. De afloop verrast en stemt tot nadenken. Klopt het allemaal wel, heb ik soms iets gemist? Het houdt mij nog steeds bezig…

“Mama is dood. Het is de eerste gedachte als ik mijn ogen opendoe. Wat heb ik gedroomd? Ik herinner mij alleen nog flarden. Ergens in ons oude huis sloeg een deur dicht. Pap was er nog. Sissend gefluister, zoals ze deden de laatste maanden. Een auto, gierende banden. Was het wel een droom?”  

 

 

 
 
 

 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!