Daanleest.nl

Vijf levens

Auteur: Jenny Tinghui Zhang

Vijf levens

Auteur: Jenny Tinghui Zhang
ISBN: 9789402710472
Uitgever: HarperCollins
Aantal pagina's: 381
Prijs: € 22,99
Leverbaar via Nauta Boek https://libris.nl/nautaboek/zoek?t=Vijf+levens&a=Jenny+Tinghui+Zhang

Vijf levens

Publicatie van: donderdag 29 september 2022

Een geur of een muziekfragment openen een deurtje in ons geheugen en een vergeten herinnering staat je plotseling helder voor de geest. Dat kan ook door een boek gebeuren. Bij het openslaan van de roman Vijf levens van de Chinees Amerikaanse schrijfster Jenny Tinghui Zhang schoot mij het woord pindachinees te binnen. Ik zag hem zelfs voor mij. Klein, in een grauwe regenjas en tegen zijn buik bungelend een draagbaar winkeltje met zelfgebakken pindakoekjes.

Dit speelde langgeleden in mijn geboorteplaats Den Helder op de hoek van de Keizerstraat en de Spoorstraat. Ik vond het maar een griezelig mannetje en rende terug naar ons huis boven de boekwinkel in de Koningstraat. Het beeld van die pindachinees nam ik onbewust mee toen ik begon in Vijf levens, dat speelt aan het eind van de negentiende eeuw in Amerika. Chinezen werden op het platteland en in kleine steden gediscrimineerd. De witte Amerikanen zagen hen als een bedreiging en speelden regelmatig voor eigen rechter. In 1885 werden in Idaho vijf Chinese mannen opgehangen voor de vermeende moord op een lokale witte winkelier.

De auteur nam deze, voor de meeste Amerikanen onbekende geschiedenis als basis voor haar bijzondere roman, geschreven in een realistische en poëtische stijl. Hoofdpersonage Feng, een weesjongen is eigenlijke een meisje en groeit als Daiyu gelukkig op in een vreedzaam vissersdorpje. Op een dag verdwijnen haar ouders onverwacht en komen niet meer terug.

Daiyu raakt op zichzelf aangewezen en vanwege haar jongensachtige voorkomen besluit zij om voortaan voor haar eigen veiligheid als Feng door het leven te gaan. Het begin van een avontuur, maar vooral een keihard en wreed bestaan. Altijd op je hoede en niet opvallen. Feng vindt een baantje als huishoudelijke hulp bij een meester in de kalligrafie. Deze ‘wet voor het schrijven’ zal zijn verdere leven gaan beheersen. Bij een bezoek op de vismarkt wordt hij geronseld en ontvoerd naar Amerika en belandt als Peony in de gedwongen prostitutie in San Francisco.

Ze ontsnapt met behulp van een jonge Chinees. Haar lange vlucht eindigt in Idoha, waar ze onder de naam Jacob Lee als manusje van alles aan de slag gaat in een Chinese winkel, waar werkelijk van alles te koop is. De twee eigenaren Nam en Lum zijn vriendelijke, goedwillende mensen. Tegenover hun bedrijf is de concurrent gevestigd. De witte eigenaar Foster blijkt de aanjager van een onontkoombaar conflict.

Zhang combineert gruwelijke passages met lichtvoetige stukjes over de betekenis van Chinese lettertekens, filosofische invallen en citaten van leerzame teksten. Haar schijnbaar wat naïeve verteltrant sleurt de lezer langzaam mee in een dramatische geschiedenis, waarvan een deel ook werkelijk is gebeurd. Vreemdelingenhaat en angst voor het onbekende zijn slechte raadgevers.

“Als kind werd mij nooit gevraagd wat mijn naam betekende, omdat iedereen aannam dat ik naar Lin Daiyu was genoemd. Daarom had ook zo’n hekel aan mijn naam. Maar als je me nu zou vragen mijn naam te schrijven, de naam waarmee ik ben geboren, zou ik dat zorgvuldig en met de groots mogelijke aandacht doen. Ik zou het met liefde doen. En als je, zoals velen voor jou, zou vragen hoe het voelt om een meisje te zijn dat naar een ander meisje is genoemd, een vrouw die in de voetstappen van een andere vrouw treedt, zou ik zeggen dat dat eigenlijk niets te betekenen heeft.”

De oorspronkelijke titel Four treasures of the Sky is passender dan Vijf levens van de Nederlandse editie. De illustratie op de omslag van Engelstalige uitgave vind ik krachtiger. Jenny Tinghui Zang verantwoordt zich in een uitgebreid nawoord. Ten gerieve van leesclubjes zijn achterin zeventien ‘Leesclubvragen’ opgenomen, een fenomeen dat ik nog niet eerder ben tegengekomen. Het voelt als een soort examen.

 

 

 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!