Daanleest.nl

Vlieglessen

Auteur: Charlie Gilmour

Vlieglessen

Auteur: Charlie Gilmour
ISBN: 9789026342751
Uitgever: Ambo|Anthos
Aantal pagina's: 294paperback
Prijs: € 22,99
Leverbaar via Nauta Boek https://libris.nl/nautaboek/zoek/?t=Vlieglessen&a=Charlie+Gilmour

Vlieglessen

Publicatie van: donderdag 13 mei 2021

Een interessant interview in De Volkskrant van donderdag 6 mei met Mick Fleetwood, een van de oprichters van de wereldberoemde band Fleetwood Mac, legde voor mij een verrassende link met de bijzondere, autobiografische roman Vlieglessen van Charlie Gilmour (1989).  Het ging onder meer over het concert dat hij had georganiseerd ter ere van zijn vriend de gitarist Peter Green. Andere grootheden uit de Britse popmuziek waren van de partij.

Onder hen ook de bescheiden David Gilmour van Pink Floyd die een unieke solo van Peter Green feilloos naspeelde en volgens Mick Fleetwood zelfs overtrof. Uit Charlies’ roman blijkt dat hij de aangenomen zoon is van David. Een saillant detail dat een belangrijke rol speelt in het aangrijpende verhaal over een eksterjong dat op een voorjaarsochtend uit het nest valt.

Charlie ontfermt zich over de vogel. Hij ontdekt dat zijn biologische vader dertig jaar geleden hetzelfde deed toen een kauwtje uit zijn nest in de kerktoren was gevallen. Zijn vader is de omstreden Engelse dichter, activist, acteur en toneelschrijver Heathcote Williams (1941-2017). In een van zijn gedichtenbundels beschrijft hij zijn enerverende ervaringen met zijn gevleugelde vriend. Zeer herkenbaar voor iemand die ooit zelf een jong vogeltje heeft grootgebracht.

De roman van Gilmour gaat echter over veel meer. Zijn vader verliet hun gezin toen Charlie nog een baby was. Van kinds af aan is hij nieuwsgierig naar die man. Er is nauwelijks contact. Slechts een verjaardagskaart, een gesigneerd exemplaar van een nieuw boek, soms een brief en later ook een enkele email. Heathcote houdt hem nadrukkelijk op afstand. Waarom? Als Charlie hem vertelt dat hij schrijver wil worden, schampert Heathcote: ‘Jij? Je weet helemaal niets!

Er is andere man in zijn leven die hij onvoorwaardelijk ‘pa’ noemt, David Gilmour, zijn adoptievader. Ondanks diens goede bedoelingen en kalmerende invloed raakt de gevoelige Charlie als tiener in heftige problemen. Door drugs, alcohol, de continue afwijzingen van Heathcote en kleine criminaliteit belandt hij in 2011voor een aantal maanden in de gevangenis.

Door de verzorging van de ekster, die hij Benzene heeft genoemd, krijgt hij een andere, meer volwassen kijk op het leven. Hij heeft een relatie met de dynamische Yana, zal ooit zelf vader worden en wil die rol met succes vervullen. Maar er is nog zoveel angst en onzekerheid. Vervalt hij in dezelfde fouten als zijn vader? De jonge ekster bepaalt de dagindeling en zet regelmatig hun huishouden op zijn kop. Een puinhoop!  

‘Als ik Yana op een dag in de woonkamer aantref terwijl ze met tranen van woede in haar ogen de ekster vervloekt die met een van haar mooiste bloemen in zijn bek triomfantelijk een ererondje door de kamer vliegt, besluiten we eensgezind dat hij vaker naar buiten moet. (…). Het bevestigt mijn vermoeden dat je geen tamme ekster vrijelijk in Londen kunt laten rondvliegen zonder een ramp over je af te roepen.”

Vlieglessen staan voor levenslessen. De opvoeding van de ekster confronteert Charlie voortdurend met zijn eigen situatie. In hoeverre draagt hij de genen van zijn biologische vader in zich? Is hij wel in staat tot aanvaardbaar ouderschap en blijkt vrijheid een illusie? Het overlijden van Heathcote, de geboorte van een dochter en de ekster die uiteindelijk in de vrije natuur een nieuw bestaan tegemoet vliegt, verzoenen hem met zijn lot. Rouw en liefde liggen in elkaars verlengde.

De Engelse pers is zeer positief over dit debuut. “Scherpzinnig, geestig en soms traumatisch memoir over de schadelijke gevolgen van een destructieve vader- zoonrelatie en de wens om die cyclus te doorbreken. Schitterend.” (Evening Standard)

 Ik sluit mij graag aan bij de woorden van Elton John: “Een van de mooiste boeken die ik ooit gelezen heb.” Aanrader.

 

                            

 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!