Daanleest.nl

Wat de stenen ons vertellen

Auteur: Clara Dupont - Monod

Wat de stenen ons vertellen

Auteur: Clara Dupont - Monod
ISBN: 9789029096256
Uitgever: Meulenhoff
Aantal pagina's: 175
Prijs: € 21,99 hardback
Leverbaar via Nauta Boek https://libris.nl/nautaboek/zoek?t=Wat+de+stenen+ons+vertellen&a=Clara+Dupont-Monod

Wat de stenen ons vertellen

Publicatie van: donderdag 31 augustus 2023

Wat de stenen ons vertellen, de nieuwe roman van de Franse schrijver Clara Dupont-Monod zette mij op het verkeerde been. Mijn vader had het vaak over De Steenen spreken, een wereldberoemd boek uit de dertiger (!) jaren over de Goddelijke Boodschap van de Grote Pyramide.  Als jochie kon ik niet bevroeden dat ik ooit die piramide zou bezoeken. Deze roman gaat echter niet over het Oude Egypte.

Het verhaal speelt in een bergdorpje in de Cevennen. De muur bij het dorpspleintje is opgebouwd uit eeuwenoude stenen, die getuigen zijn van het leven van de inwoners. Wie het juiste oor heeft, kan hun stemmen horen en de verhalen opschrijven. De stenen zijn scherpe en meelevende waarnemers, die op een bijzondere wijze de geschiedenis vertellen van een familie waarin een meervoudig beperkt kind wordt geboren.

Alle personages blijven naamloos. Het gaat over de vader, de moeder, de oudste zoon, het jongere zusje en de jongste zoon. Het kind leeft ‘ in een mistige tussenwereld en is voor altijd aan het bed gekluisterd.’ Al snel wordt duidelijk dat zijn prachtige donkerbruine ogen niets zien. Zijn oudste broer ontwikkelt een band met hem, verzorgt en beschermt hem. Het gaat bijna ten koste van zijn eigen ontwikkeling. De impact op het gezin is enorm.

Het kind werd vier. Het was zwaarder om te dragen – want zijn groei ging door. Ze trokken hem pyjama’s aan die op trainingspakken leken, zo dik mogelijk, want de bewegingsloosheid maakte hem kouwelijk. Ze moesten hem vaak verplaatsen, anders werd zijn huid rood, met geïrriteerde plekken. De liggende houding had ook een ontwrichting van zijn heupen tot gevolg. Dat bezorgde hem geen pijn, maar het kind hield zijn benen gebogen. Ze waren mager, met een bleekheid die bijna even doorschijnend was als zijn gezicht.”

Het jongere zusje krijgt steeds meer afkerige gevoelens. Zij is boos op het negatieve effect dat zijn bestaan heeft op hun harmonieuze gezin. De verhouding tussen de ouders staat onder grote druk. Het kind wordt in een verzorgingstehuis w geplaatst. Zijn invloed blijft onuitwisbaar, ook na zijn overlijden en zijn plaats door een nakomertje wordt ingenomen.

Wat de stenen ons vertellen heeft veel indruk gemaakt. Door de bijzondere constructie, de fraaie taal, de beschrijvingen van de overrompelde natuur en het samenleven met een kind met een beperking. Leerzaam en ontroerend mooi.

 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!