Daanleest.nl

Winterbijen

Auteur: Norbert Scheuer

Winterbijen

Auteur: Norbert Scheuer
ISBN: 9789026351419
Uitgever: Ambo - Anthos
Aantal pagina's: 309
Prijs: 22,99 paperback
Leverbaar via Nauta Boek https://www.libris.nl/nautaboek/zoek/?t=Winterbijen&a=Norbert+Scheuer

Winterbijen

Publicatie van: donderdag 01 oktober 2020

Winterbijen een roman van de Duitse schrijver Norbert Scheuer heeft ook lijntjes naar mijn jeugd. Het verhaal speelt in de Eifel waar ik ooit met mijn ouders en later met mijn kinderen heb gekampeerd. De beelden van het prachtige landschap staan scherp in mijn geheugen.

Egidius Arimond is een zonderlinge man, die in het oorlogsjaar 1944 in groot gevaar verkeert. Niet alleen vanwege zijn epileptische aanvallen, maar omdat hij Joodse vluchtelingen over de grens naar België smokkelt. Behalve leraar Latijn is hij ook imker en gebruikt op zijn smokkelroute omgebouwde bijenkasten waarin precies één persoon kan worden verborgen.

Het eind van de Tweede Wereldoorlog nadert. De geallieerden komen dichterbij. Hun bombardemeten zijn genadeloos. De bezetter slaat keihard terug. Egidius wordt opgepakt, maar weet te overleven. Dankzij zijn bijen, literatuur en vrouwen. Hij heeft nota bene een affaire met de echtgenote van een hooggeplaatste nazi.

Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis. De in Duitsland populaire auteur kreeg een pakketje dagboekfragmenten in handen die hij gebruikte voor deze roman. Elk hoofdstuk, slechts een of twee pagina’s lang, is een bewerking van zo’n fragment. Helder en zakelijk genoteerd, terwijl het wel over grote gebeurtenissen en heftige emoties gaat. Dat komt bij mij extra hard aan.

Ik ga het meisje over de koninginnen vertellen, over het zwermen van de bijen, zal haar geruststellen en zeggen dat ze niet bang hoeft te zijn als de bijen naar haar toe vliegen; ze willen haar alleen maar beschermen.”

 

  

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!