Daanleest.nl

Zuurstofschuld

Auteur: Toine Heijmans

Zuurstofschuld

Auteur: Toine Heijmans
ISBN: 9789083108209
Uitgever: Pluim
Aantal pagina's: 335blzpaperback
Prijs: € 22,50
Leverbaar via Nauta Boek https://libris.nl/nautaboek/zoek/?t=Zuurstofschuld&a=Toine+Heijmans

Zuurstofschuld

Publicatie van: donderdag 01 april 2021

Regelmatig word ik benaderd met de vraag wat ik van een bepaald boek vind en of ik er een stukje over zal schrijven. Deze keer is dat geen probleem, want het betreft Zuurstofschuld van Toine Heijmans. Zijn romandebuut, de internationale bestseller Op zee maakte tien jaar geleden op mij diepe indruk.

De illustratie op de voorkant van zijn nieuwe boek prikkelde mijn nieuwsgierigheid: gestileerde bergformaties, gletsjers en een hemel vol bolletjes. Ooit wandelde ik met Carry de in omgeving van de Matterhorn. Het was volop zomer. De ontberingen die de eerste bedwingers van deze karakteristieke berg hebben geleden, leken ver weg. Hun indrukwekkende geschiedenis is te bekijken in een klein museum in Zermatt.

Heijmans, journalist, schrijver en columnist is niet alleen een verdienstelijk zeezeiler. Als liefhebber kent hij de wereld van het alpinisme van binnenuit. Dat maakt Zuurstofschuld levensecht en geloofwaardig. Zijn roman is een verrassende mix van fictie en historische verhalen over het bedwingen van de gevaarlijkste bergtoppen.

Adembenemend is letterlijk en figuurlijk de term waarin het verhaal van de klimvrienden Lenny en Walter valt samen te vatten. Walter is de verteller van hun belevenissen over het najagen van hun dromen in de Alpen en op de hoogste pieken van de Himalaya. Ze kennen alle legendes over beroemde bergbeklimmers en hopen hun eigen ervaringen eraan toevoegen. Misschien wordt er ooit een klimroute of een bergwand naar hen vernoemd.

Walter overdenkt zijn leven op zijn allerlaatste top op de duizelingwekkende hoogte van 8188 meter. Hij kijkt uit over zijn eenzaamheid. Wat hebben die bergen voor hem betekend? Zijn zij een metafoor voor het leven, zijn leven? Door zijn gelaagdheid kun je Zuurstofschuld lezen en beleven als een avonturenroman, een spannend verhaal over bergbeklimmen, vriendschap en als een filosofische beschouwing over de zin van ons bestaan.

 

                                                        

                                                            *

                                                               

 

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!