Daanleest.nl

Zwemmen in het donker

Auteur: Tomasz Jedrowski

Zwemmen in het donker

Auteur: Tomasz Jedrowski
ISBN: 9789029093187
Uitgever: Meulenhoff
Aantal pagina's: 222
Prijs: € 20,99 gebonden
Leverbaar via Nauta Boek https://libris.nl/nautaboek/zoek/?q=9789029093187&b=

Zwemmen in het donker

Publicatie van: donderdag 07 januari 2021

Even twijfelde ik. Had ik Zwemmen in het donker van Tomasz Jedrowski al gelezen? Mijn ‘ongecorrigeerd leesexemplaar’ was onderop de stapel beland. Na wat doorbladeren ontdekte ik dat een passage over Giovanni’s kamer van James Baldwin mij wel bekend voorkwam. Hoe zat het ook alweer? Met veel plezier heb ik het meteen voor de tweede keer gelezen.

Deze prachtige, gevoelige roman begint in Polen, 1980. De verteller, Ludwick Glwack is een angstige, gedesillusioneerde jongeman die sinds zijn kinderjaren worstelt met zijn identiteit. Hij studeert binnenkort af en is met de rest van zijn klas naar een landbouwkamp gestuurd. Communistisch regime en militaire discipline bepalen de dagindeling, die voornamelijk bestaat uit urenlang ´opvoedkundig´ bieten rooien.

Ludwick ontmoet Janusz. Tijdens hun vrije uren brengen zij een droomachtige zomer door met zwemmen in afgelegen meren, het lezen van verboden boeken en verliefd worden. Wat Ludwick als kind al vermoedde, wordt bevestigd. Hij valt op jongens. Zijn vader is al vroeg uit zijn leven verdwenen. Zijn moeder overlijdt op jonge leeftijd en hij is beschermd opgevoed door zijn grootmoeder.

Naast de persoonlijke verwikkelingen speelt de politieke situatie in Polen een overheersende rol. Onderdrukking, verzet en corruptie bepalen ‘wie wel en wie niet’. Janusz past zich gemakkelijk aan en verwerft er veel voordeel mee. Ludwick ontvlucht naar Amerika. Een aangrijpend verhaal over levensechte mensen. Aanrader!

 


  

Image

Meld je aan voor de maandelijkse mail update

Image

Wie is Daan Welboren?

Een geboren boekhandelaar!

Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.

Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.

Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.

Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.

Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.

Graag tot ziens, u bent van harte welkom!